Mardin’in Kızıltepe ilçesi Cezaevi mevkiinde 11 Ocak’ta yaya geçidinde yolun karşısına geçmek isteyen Hazna Sü (52) “yabancı plakalı” olduğu öne sürülen bir aracın çarpması sonucu olay yerinde hayatını kaybetti. Olay sonrasında “yabancı plakalı” olduğu iddia edilen aracın Savunma Bakanlığı bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait zırhlı araç olduğu ortaya çıkarken, sonradan zırhlandırılan aracın Suriye’de görevli bir araç olduğu ve şoförünün de uzman çavuş olduğu öğrenildi. 

TSK ARACINA SURİYE PLAKASI 

Suriye’nin Halep kentine ait bir plakanın takılı olduğu Volkswagen Amarok marka aracın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Bingöl’de bulunan 49’uncu Komando Tugayı’na kayıtlı olduğu ortaya çıktı.

ADLİ KONTROLÜ 20 GÜNDE KALDIRILDI

Olayın ardından gözaltına alınan uzman çavuş Bestami Duman, çıkarıldığı Kızıltepe Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı. Duman’ın itirazı üzerine olaydan 20 gün sonra 1 Şubat 2022'de adli kontrol tedbiri ile yurt dışı çıkış yasağı da kaldırıldı.  

30 METRE İLERİ SAVURDU

Olay yeri tutanakta yaya geçidinin ve tabelasının olduğu kaydedildi. Hazna Sü’nün aracın çarpma etkisi ile 30 metre ileriye savrulduğu yazılan tutanakta, zırhlı aracın çapma noktasından sonra 39 metre ileride durabildiği belirtildi.

‘BARIŞ PINARI’ SAVUNMASI

Olay günü aşırı süratli olduğu görgü tanıklarınca belirtilmesine rağmen savunmasında aşırı sürat yapmadığını ileri süren Duman, kırmızı ışıktan yeni çıktığını söyleyerek, “Kullanmış olduğum araç sonradan zırhlandırışmış bir araçtır. Bu sebepten dolayı fren yaptığında aracı durdurmam aracın teknik aksamları sebebiyle zor olmuştur. Ayrıca yine sonradan zırhlandırıldığı için sağ ve solda bulunan direkler görüş açısını kapatmaktadır. Maktulü son anda gördüm. Görmemle birlikte frene bastım ancak kazanın oluşmasına engel olamadım. Barış Pınarı harekatında görev yapmaktayım. Yoğun bir tempoda çalışmaktayım” savunması yaptı.

TAKSİRLE CEZA İSTENDİ

Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Uzman Çavuş Bestami Duman hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede hayatını kaybeden Hazna Sü’nün herhangi bir kural ihlalinin olmadığının tespit edildiği, Duman’ın ise sadece geçiş üstünlüğü olan kişilere yol hakkı verme zorunluluğunu içeren Karayolları Trafik Kanununun 74’üncü maddesini ihlal ettiği belirtildi. Görüntü tutanaklarında da kural ihlali yaptığı iddianamede belirtilirken, Duman’a 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

MA / Ahmet Kanbal