Kars'ta 2009 yılında yapılan operasyonda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve Kürtçe mevlit okuduğu gerekçesiyle 7 yıl 8 ay hapis cezası verilen 76 yaşındaki hasta tutuklu Ali Boçnak yaşamını yitirdi. 

Boçnak’ın cenazesinin memleketi Kars’ta defnedileceği öğrenildi. 

3 YILDIR TUTUKLUYDU

Kars'ta 2009 yılında "KCK” adı altında gerçekleştirilen gözaltı operasyonu kapsamında Boçnak hakkında soruşturma başlatılmıştı. Sonrasında yapılan yargılamada Boçnak hakkında 7 yıl 8 ay hapis cezası verilmiş ve ceza 2013 yılında Yargıtay tarafından onanmıştı. 

2017 yılından bu yana Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Boçnak, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklular listesinde de yer alıyordu. Boçnak'ın böbrek yetmezliğinin yanı sıra birçok hastalığı bulunuyordu. 

Boçnak’ın hastalığından dolayı tahliye edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) ve Adli Tıp Kurumu'na (ATK) başvuru yapılmış, ancak ATK “Cezaevinde kalabilir” raporu vermişti.

Boçnak’ın cenazesi cezaevinden alınarak Patnos Devlet Hastanesi morguna götürüldü. Burada Koronavirüs (Kovid-19) testi yapıldı. Boçnak ailesi test sonucunun çıkması için yaklaşık 10 saat boyunca hastane önünde bekledi. Test sonucunun negatif çıkması üzerine cenaze Ağrı Devlet Hastanesi’nde adli tıp raporu alınması üzerine yola çıkarıldı.

Aile hala cenazeyi alamazken Boçnak’ın cenazesinin memleketi Kars’ta defnedileceği öğrenildi. (Ağrı/MA)