"Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında birçok bölgesi yasaklı olmasından kaynaklı tarım ve hayvancılığın neredeyse bitme noktasına geldiği Şırnak merkezde, yurttaşların geçimlerini sağladığı çalışma alanlarının başında kömür ocakları geliyor. Kömür, Şırnak, Silopi, Cizre üçgeni ile Uludere kırsalına kadar uzanan ve kentin tek istihdam kaynağı. Yüzlerce kişi söz konusu ocaklarda çalışarak ailelerinin geçimlerini sağlıyor. Yine, ocaklardan çıkarılan hafriyatlar da bir o kadar kişinin ekmek kapısı oluyor. 

12 SAAT HARFİYAT ARASINDA KÖMÜR AYIKLIYORLAR

Şırnak merkez ile Cizre ilçesi arasında kalan Toptepe (Avgamasya) köyü kırsalı da hafriyatın döküldüğü noktalardan biri. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda genç her sabah saat 6'dan akşam 6'ya kadar buraya gelerek, hafriyata karışan kömürleri topluyor. Bazen guruplar halinde vardiyalı bir şekilde çalışan gençler, topladıkları kömürleri traktör ve pikap gibi araçlara yüklüyor. Bazen 2, bazen ise 5 gün süren toplama işleminin ardından kömürler çevrede bulunan yurttaşlara satılıyor. Gençler, kimi zaman hafriyatın döküldüğü sırada ve sonrasında çeşitli yerlerinden yaralanıyor. 

"Hafriyat döken kamyonlar çalıştığı müddetçe biz de çalışıyoruz" diyen gençler, söz konusu toplama işleminden dolayı yorulduklarını ancak emeklerinin karşılığını aldıklarını dile getirdi.