Özgür Gündem Gazetesi'nin Urfa Temsilcisi Kemal Kılıç, katledilişinin 28'inci yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Urfa'nın Eyyubiye ilçesine bağlı Abdurrahman Dede Mahallesi Mezarlığı'nda yapılan anmaya, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Kılıç'ın ailesi, meslektaşları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Sürücü ve partinin il, ilçe yöneticileri katıldı.

Katledilen gazetecileri anarak konuşmasına başlayan Ayşe Sürücü, Kılıç'ın Urfa'da sembol haline geldiğini, arkasında gelen gazetecilerin onun bayrağını kaldırarak mücadele ettiğini ifade etti. 90'lı yılların katliam politikalarının bugün de aynı zihniyet tarafından yürütüldüğünü söyleyen Sürücü, "O zamanlar katletme, bugünde tutuklamalar gündemde. Gerçeklerden korkuyorlar. Gazeteciler hakikati yazdıkları için tutuklanıp katlediliyorlar. Ama onların mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Daha sonra anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Kemal Kılıç'ın kendisinden önce katledilen gazetecilerin kalemini yerde bırakmayarak mücadelelerini sürdürdüğünü belirtti. Altan, "Kemal ilk de son da değildi. Mücadele devam ediyor ve edecek. Bu coğrafyada yaşanan zulüm ve baskılar her yönü ile devam ediyor. Bunun karşısında mücadelede devam ediyor. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Anma etkinliği Kılıç'ın mezarına karanfil bırakıldıktan sonra son buldu. 

KEMAL KILIÇ KİMDİR?

Kemal Kılıç, 1963 yılında Urfa'ya bağlı Akyürek köyünde dünyaya geldi. Lise öğrenimini Urfa'da tamamlayan Kılıç, 1990 yılında Yeni Ülke gazetesi Urfa Bürosu'nda gazeteciliğe başladı. Kılıç, 6 Haziran 1992 yılından itibaren Özgür Gündem Gazetesi'nin Urfa Temsilcisi olarak gazeteciliğe devam etti. Kılıç, aynı zamanda İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi yönetim kurulu üyesiydi. 18 Şubat 1993 günü saat 17:00 sıralarında gazetenin Urfa merkezindeki bürosundan ayrılan Kılıç, saat 17.30 civarında Kuyubaşı'dan Urfa Akçale otobüsüne bindi. Kılıç'ın bindiği otobüs Renault marka bir otomobil tarafından takip edildi. Akçakale otobüsü Külünçe köyü yoluna gelmeden otomobil otobüsü geçerek köy yoluna saptı ve park edip farlarını söndürerek Kılıç'ı beklemeye başladı.

Yakınlardaki bir inşaatta gece bekçisi olan Ahmet Fidan'ın anlatımlarına göre; Kılıç, saat 18.20 civarında otobüsten inerek köye doğru yürüdüğü sırada otomobilden inen üç kişi tarafından durduruldu. Kılıç, direndiği için söz konusu kişiler kaçırma emeline ulaşamadı. Ancak boğuşma seslerinin ardından iki el silah sesi duyuldu. Kılıç'ı katleden katiller geldikleri otomobille kaçtı. 

Kılıç, öldürülmeden bir süre önce dönemin Urfa Valisi Ziyaettin Akbulut'a can güvenliğinin sağlanmasını isteyen bir dilekçe vermişti. Kemal'in öldürülmesinde kullanılan Çeska marka tabanca 24 Aralık 1993 günü Batman'da yapılan bir Hizbullah operasyonunda ele geçirildi. Ancak, Kılıç'ın katilleri halen ortaya çıkarılmadı.