AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Melih Bulu’ya karşı öğrencilerin başlatmış olduğu protestolara bir destek de Galatasaray Üniversitesi’nin akademisyenleri ve öğrencilerinden geldi. Yapılan desteğe için yazılı açıklama yapıldı.

Bin 968 öğrenci ve akademisyenin imzasının bulunduğu açıklamada, özerk üniversite talebini ve direnişi sahiplendiği belirtildi. Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektör atanmasının kabul edilebilir olmadığına vurgu yapıldı. 

TALEPLER

Özerk üniversite talebinin yinelendiği açıklamada talepler şu şekilde yer aldı: 

“* Özerk kurumlar olması gereken üniversitelerin rektörlerinin, dışarıdan atama yoluyla değil, üniversite bileşenlerince seçilerek belirlenmesini, Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin görüşü yok sayılarak yapılan rektörlük atamasının iptal edilmesini, üniversitelerde rektörlük için demokratik seçimler yapılmasını istiyoruz.

* Bu dayatmaya karşı haklı demokratik tepkilerini gösteren ve gelecekte ülkenin yönetiminde, siyasetinde söz sahibi olacak olan ve anayasal haklarını kullanan gençlere polis şiddetiyle karşılık verilmemesini, tutuklamalarla ya da kovuşturmalarla öğrencilerin geleceklerinin karartılmaması konusunda uyarıyoruz.

* Anti-demokratik atama sürecine itiraz eden akademisyenlerin, öğrencilerin medyada ve sosyal medyada açık hedef olarak gösterilmemesini, hedef gösteren kişi ve kurumlar için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz.”

Son olarak direnişe destek verdikleri belirtilen açıklamada, özerk üniversiteler oluşmadığı müddetçe mücadele edileceğine işaret edildi.