Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu 28’i tutuklu olmak üzere 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 3’üncü duruşması, yarın Sincan Cezaevi Kampüsü’nde, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görülecek.

Duruşma öncesi HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Twitter hesabından, dava kapsamında yargılandığı konuşmalarından birini paylaştı. Van Cumartesi Anneleri'nin 600'üncü hafta eyleminde yaptığı konuşmayı paylaşan Figen, Kobanê Davası’na atıfta bulunarak, "Günün anlamına ve önemine binaen yargılandığım 80 konuşmamdan 1 tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Yorumu size bırakıyorum" dedi.  

'ÇIĞLIĞIMIZ ADİL BİR YAŞAMIN MAYASI OLACAK'

Yüksekdağ'ın paylaşımı şöyle: "Bir gün birileri adaletsizliğe uğradığında ses çıkaracak kimse kalmaz. Türkiye çok büyük adaletsizlik girdabı içerisinde. Herkes adaletten bahsediyor, adalet istiyor. Ama uzun yıllar boyunca Cumartesi annelerinin adalet çağrısını duymanlar, bahsediyorsa 'adaletten' emin olun ki o kavramının hiçbir anlamı yoktur. 17 bin faili meçhulün, binlerce kaybın, dökülen onca gözyaşının ve kanın bugün hala yaşandığını görüyorsak, bu gerçeği içinde bir direnme mücadelesi veriyorsak emin olun hiçbir şeyin değişmediğini gösterir.  Bu topraklarda, bu ülkede egemen siyasi anlayış değişmemiştir. O 90'lı yıllardaki kayıpların, faili meçhullerin failleri ile birlikte devlet yöneten iktidar var bugün.

17 bin faili meçhul sorumluları ile birlikte Türkiye'yi kayıplar, işkenceler, katliamlar coğrafyasına dönüştüren bir iktidar var karşımızda. Değişmeyen şey iktidar anlayışı ama değişmeyen bir başka şey daha var. Anaların ve adaletin, gerçeğin mücadelesi direnişi. Üzerinden yıllar geçse de bizler bu meydanlarda özgürlük ve adalet talebimiz ile haykırmaya devam edeceğiz. Sessizliğimiz ses olacak, bu sessiz meydanlardaki çığlığımız, seslenişimiz adil bir yaşam, özgür bir yaşamın temeli ve mayası olacak. Bu meydanlarda adalet aramaktan ve bunun mücadelesini vermekten vazgeçmeyeceğiz.  Türkiye'nin dört bir yanında aynı saatlerde meydanlarda olan Cumartesi insanlarına buradan Van'dan sevgilerimizi selamlarımızı iletiyoruz.”