AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan'a ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik operasyon planına dair açıklamalarda bulundu. 

ABD Başkanı Donald Trump ile dün akşam yaptığı görüşmeye değinen Erdoğan, “Akşamki görüşmemizden sonra bölgede sayın başkanın ifade ettiği gibi çekilme olayı başlamış vaziyette. Buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütecekler. Sayın başkan Trump bu konuyla ilgili talimatını vermiş ve çekilmeyi emretmişti. Gecikmeye rağmen gerek ABD'li heyet gerekse bizim heyetimiz bu görüşmeleri gerçekleştirdi. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik. Çünkü terör örgütlerinin ülkemize yönelik tehditlerini kabullenmemiz asla mümkün değil” dedi.

Erdoğan, ABD'nin Türkiye’nin olası bir operasyonunda Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) elinde eşit bulunan binlerce DAİŞ üyesinin serbest kalmasından sorumlu olacağı yönündeki açıklamalarına da yanıt verdi. 

Esir DAİŞ’lerle ilgili rakamlar abartılı olduğunu öne süren Erdoğan, şunları söyledi: “Orada cezaevlerinde olan bazı rakamlar var. Bu konuyla ilgili bizim de bir yaklaşım tarzımız var. Almanya, Fransa'da bulunan DEAŞlılar var. Bu konuda ne gibi adımlar atılabilir kendileri bir çalışma yapacaklar. Biz de arkadaşlarımıza talimat verdik. Burada ne gibi bir adım atalım ki şuanda cezaevinde veya cezaevlerinde bulunan DEAŞ’lıları buralardan süratle derdest edelim.”

Büyük ihtimalle önümüzdeki ayın ilk yarısında Washington'a bir ziyaret gerçekleştireceğini de belirten Erdoğan, “Burada ikili görüşme ve heyetler arası görüşme yapacağız. Tabii yüz yüze olması bize son gelişmeleri ele alma fırsatı verecek” dedi.(MA)