AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa eden damadı Berat Albayrak’tan sonra yaptığı “yargı ve ekonomide reform” açıklaması, muhalefete gözaltı ve tutuklama olarak döndü. Erdoğan’ın sözlerinin üzerinden geçen 17 gün içinde, 18 merkezde düzenlenen operasyonlarda en az 415 kişi gözaltına alındı, 11 kişi tutuklandı. Ağırlığı Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) olmak üzere halen birçok kişi gözaltında tutuluyor.

DİYARBAKIR VE ÇEVRE İLLERİNDE 155 GÖZALTI

Diyarbakır, Batman, Bingöl, Dersim ve Siirt’te 11 Kasım tarihinden bu yana 155 kişi gözaltına alınırken, 7’si tutuklandı. 

16 Kasım: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 11 kişiyle birlikte gözaltına alınan görevden alınan Sur Belediye Eşbaşkanı Cemal Özdemir tutuklandı.

20 Kasım: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürütülen soruşturması kapsamında gözaltılar yaşandı. Aralarında avukat ve gazetecilerin de bulunduğu toplam 101 isim hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

23 Kasım: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DTK hakkına yürüttüğü bir soruşturmada gözaltına alınan 75 kişiden 5’i tutuklandı.

24 Kasım: HDP Diyarbakır İl binası önünde oturan grubun hakaretine maruz kalan Suna Balta adlı yurttaş, il binası çıkışında gözaltına alındı, ardından serbest bırakıldı.

27 Kasım: Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Aziz Yağmur, Mehmet Yalçın, Sabri Özdemir, Ercan Kaysı ve Agit Kaçar gözaltına alındı. Aynı gün Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında kent merkezi ve mahallerinde yapılan ev baskınlarında 15 kişi gözaltına alındı. Siirt’te İl Genel Meclisi Üyesi Cemile Altan da gözaltına alındı.

VAN VE ÇEVRE İLLERİNDE 25 GÖZALTI

Van, Erzurum ve Bitlis’te 25 kişi gözaltına alındı, 2’si tutuklandı. Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Dindar Karataş da yaptığı haberlerden dolayı 26 Kasım’da tutuklandı. 

12 Kasım: Erzurum'un Horasan ilçesinde gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

16 Kasım: Van'ın Özalp ilçesinde 10 kişi gözaltına alındı.

24 Kasım: Bitlis'te yapılan ev baskınlarında 5 kişi gözaltına alındı.

27 Kasım: Van'da yapılan ev baskınlarında 9 kişi gözaltına alındı

SİYASETÇİLER, AVUKATLAR, İŞÇİLER…

İstanbul, Kocaeli ve Bursa’da ise, avukat, siyasetçi ve hak talebinde bulunan işçilerin de aralarında olduğu 171 kişi gözaltına alındı. 

18 Kasım: İstanbul Sultanbeyli’de HDP ve Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yöneticilerinin evlerine baskın yapıldı. Baskında HDP Sultanbeyli İlçe Eşbaşkanı Alamettin Demir ve TUAY-DER yöneticisi Edip İrverdi ile Metin İbik, Hikmet Akdemir, Kenan Erdemir ve Abidin Kaplan gözaltına alındı. 

20 Kasım: Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yapılan ev baskınlarında 6 kişi gözaltına alındı. 

Aynı gün adil yargılanma talebiyle 200 günü aşkın süre ölüm orucunda kalan Avukat Aytaç Ünsal’ın Sarıyer ilçesine bağlı Küçükarmutlu Mahallesinde tedavi gördüğü ev basıldı. Operasyon çerçevesinde 30 ayrı adrese yapılan baskında 5 kişi gözaltına alındı.

22 Kasım: HDP İstanbul İl Örgütü, DTK’ye yönelik gerçekleşen gözaltı operasyonlarını protesto etmek amacıyla Taksim Tünel’de yaptıkları açıklamaya polis müdahalesinde, partinin il eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut’un da aralarında bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. 

109 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI

24 Kasım: Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na (Birleşik Metal-İş) üye oldukları için çalıştıkları Systemair, HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikalarında tazminatsız olarak işten atılan işçiler, Ankara’ya başlattıkları yürüyüş Gebze’de engellendi. Hak arayışında olan 109 işçi gözaltına aldı. 

25 Kasım: Bursa'da sabah yapılan ev baskınlarında Avukat Cahit Kırkazak, İbrahim Korhan ve Mehmet Deniz Büyük gözaltına alındı. Avukatlar günler sonra serbest bırakıldı.

26 Kasım: İstanbul'un 15 ilçesinde polis tarafından eş zamanlı operasyon yapıldı. Araması olan 26 kişiden 20’si gözaltına alındı.

MARDİN VE ŞIRNAKTA 25 GÖZALTI

Bu süreçte Mardin’de 11 kişi gözaltına alındı. 27 Kasım’da birçok ilde eş zamanlı yapılan operasyonda Mardin’in Kızıltepe, Mazıdağı ve Savur ilçelerinde HDP ve BDP’li siyasetçiler gözaltına alındı. Şırnak’ta ise gözaltına alınan 14 kişiden biri tutuklandı.

ADANA MERSİN VE ANTALYA’DA 15 GÖZALTI

Adana, Mersin ve Antalya'da 15 kişi gözaltına alındı. Antalya'da Bayram Ardık tutuklandı. Mersin'de Bedran Etiz, Xabat Aslan, Şahin İlhan, Civan Tamur, Fatma Çetinkaya ve Agit Işık adlı kişiler gözaltına alınırken, emniyetteki işlemleri devam ediyor. Adana'da ise 8 kişi adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakıldı.

ANKARA VE İZMİR’DE 24 GÖZALTI 

Dün birçok ilde yapılan operasyonlarda ise Ankara’da 7, İzmir’de 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 73 yaşında Mahmut Altan isimli yurttaş da bulunuyor. 

5 GAZETECİ GÖZALITINA ALINDI 

Bu süreçte gazeteciler de nasibini aldı. Mezopotamya Ajansı Van Muhabiri Dindar Karataş tutuklandı, Ankara muhabiri Hakan Yalçın hala gözaltın tutuluyor. Jin news editörü Roza Metina gözaltına alınıp bırakıldı. Gazeteci Kesire Önel gözaltında tutulurken, Davut Uçar ifadesi alındıktan sonra bırakıldı. 

MA / Deniz Nazlım