AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 2020-2021 Adli Yılı Açılış Töreni’nde konuştu. Erdoğan, “adil yargılanma” talebiyle girdiği ölüm orucu eyleminin 238’inci gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik’in fotoğrafının bulunduğu pankartın asıldığı İstanbul Barosu’nu hedef aldı. Erdoğan, "Barolarla ilgili rahatsızlığımı iletmek istiyorum. Savcımız Selim Kiraz'ı şehit edenlere destek için açlık grevi yapanları kararlarından vazgeçirmek için devlet üzerine düşeni yapmıştır. İstanbul Barosu'na asılan pankartın, şehidimizin (Savcı Mehmet Selim Kiraz) kemiklerini sızlatmanın ötesinde anlamları olduğunu düşünüyoruz. Bunlar kabul edilebilir davranışlar değildir” dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teröristlerin avukatlığını yapanın teröristliğe soyunması mümkün değildir. Şayet yaparsa bunun bir bedeli olmalıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle çarpık bir duruma izin verilemez. Önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız. Hakimin, savcının, polisin, askerin yapamadığını, kamusal bir vazife icra eden avukat da yapmamalıdır. Yargının hiçbir unsuru, herhangi bir ideolojinin emrine giremez. Yargının tek ideolojisi adalet olmak zorundadır. Bir adalet kurumu olması gereken kimi baroların, terör örgütlerinin arka bahçesi, propaganda aracı, yasadışı faaliyetlerinin kılıfı haline dönüşmesi çok acıdır.”

DOĞU AKDENİZ

Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki faaliyetlerinin özünde “hak” arayışı olduğunu ileri sürerek, “Türkiye'yi kıyılarına hapsetme girişimi haksızlığın ve adaletsizliğin göstergesidir. Akdeniz'in zenginliğine çökme çabası modern sömürgecilik örneğidir. Tarih boyunca başkalarının arkasına saklanmış bir devleti önümüzde atmaları da en büyük adaletsizliktir. Artık bu gölge oyunundan bıktık. Kendine bile hayrı olmayan bir devleti, Türkiye gibi bölgesel ve küresel bir gücün önüne atıp yem etmeye çalışmak, artık komik kaçmaya başladı. Husumet cepheleri ne kadar birleşirse birleşsin, Türkiye'nin yükselişini durduramayacaklardır” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

Erdoğan, yeni rejimin yasama, yürütme ve yargı arasındaki güçler ayrımını güçlendirdiğini iddia ederek, “Güçler ayrımını modern demokrasilerdeki netliğe kavuştu” dedi. Erdoğan, yargıda reformlar yaptıklarını öne sürerek, “Amacımız, güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemini, tüm kurum ve kurullarıyla tesis etmektir. Cinsel şiddet mağduru çocuk ve kadınlar için özel görüşme odaları kullanılmasını zorunlu hale getirdik. Hukuk uyuşmazlıklarına ilişkin kapsamlı bir düzenleme sistemde yerini aldı. Halen çalışmaları süren İnsan Hakları Eylem Planı'nı bu yıl içinde neticelendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.(MA)