Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşı tedarikinde sıkıntı olduğu yönündeki tartışmalara ilişkin; Çin ve Rusya ile görüşmeler yapılacağını aktararak, “Aşı tedarikinde herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı kabul etmiyorum. Bir defa elimizde zaten aşımız var. Yeteri derecede var" dedi. Erdoğan, “tam kapanma” süresince nerede bulunacağına dair soruya “Şu anda tam kararımı vermedim ama buralardayım daha. En kötü ihtimalle Türkiye’deyim” yanıtını verdi. 

Erdoğan, İstanbul’da cuma namazının ardından açıklama yaptı, soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu açıklamaları yaptı:

FEVKALADE BİR DURUM OLACAĞINA İNANMIYORUM

Aşı tedarikinde herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı kabul etmiyorum. Bir defa elimizde zaten aşımız var. Yeteri derecede var. Rusya’dan yaptığımız görüşmelerde Sputnik aşısı inşallah geliyor, gelecek. Görüşmelerimizi yaptık. Gerekirse sayın başkan ile de görüşmemizi yapacağız. Putin ile yapacağımız görüşmede çok ciddi miktarda Sputnik aşısı Rusya’dan gelecek. Biontech Almanya’dan onun verilmiş sözü var. O da gelecek. Önümüzdeki ayın ilk yarısında bu konu ile ilgili Çin ile görüşmemiz olacak oradan da tekrar ciddi miktarda aşının gelmesi ile bu sayıyı yakalamış olacağız. Ben fevkalade bir durum olacağına inanmıyorum.

YERLİ AŞININ EYLÜL-EKİM GİBİ ÜRETİME GEÇECEĞİNE İNANIYORUM

Şu anda üniversitelerimiz, bazı ilaç firmalarımız yoğun bir çalışmanın içindeler. Bana öyle geliyor ki onların bana verdikleri söze dayanarak konuşuyorum; eylül, ekim gibi onların da üretime geçeceğine inanıyorum. Üniversitelerimizin Erciyes gibi aynı zamanda Ankara’daki üniversitelerimiz, onların çalışmaları var. Büyük ihtimalle eylül, ekim gibi oralardan da aşılarımız üretime geçmiş olacak.

GÜNEY KIBRIS’A GÜVENMİYORUM

Ben Güney Kıbrıs’a güvenmiyorum, inanmıyorum. Onlar hiçbir zaman dürüst davranmadılar. Doğru konuşmadılar. Şimdi iki üç ay sonrasına atıldı. Ben yine bir netice alınabileceğine ihtimal vermiyorum. Çünkü dürüst değiller. Bunlar Burgenstock Zirvesi yaptığımız görüşmede de yalan söylediler, aldattılar. Onun neticesinde yapılan referanduma da saygı duymadılar. Bunlar yalancı. Şimdi yine aynı şeyi yapıyorlar. Dürüst davrandıkları zaman bizden dürüstlüğü görecekler. Dürüst davranmadıkları sürece bunlarla bir anlaşmaya varmak mümkün değil.”