Şırnak'ın Cizre ve İdil ilçelerinde bulunan koçerler, havaların ısınmasıyla birlikte bir yandan yaylalara çıkmak için hazırlık yapıyor, diğer bir yandan da hayvanlardan elde ettikleri ürünlerle geçimlerini sağlıyor. Bu yıl koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı yaylalara dönüşlerine izin verilip verilmeyeceğinin endişesini yaşayan koçerler, yol kenarlarındaki geniş düzlük alanlarda besledikleri binlerce hayvandan elde ettikleri ürünleri ise, kent merkezlerindeki müşterilerine satıyor. 

BİN KOYUN SAĞIYORLAR

İdil yolu üzerindeki bir alanda, birkaç tahta ve torbalarla kurdukları barakalarda süt sağan berivanlar, her gün sabahın erken saatlerinde işe koyuluyor. Berivanlar, çobanların getirdiği bin civarında koyundan günlük 280 litre süt sağıyor. Erkeklerin de yardım ettiği berivanlar, sağdıkları sütleri elekten geçirdikten sonra bidonlara dolduruyor. Sonrasında ise süt kaynatılarak peynir yapılıyor. 70 kilo peynir elde eden berivanlar, peynirin kilosunu da 20 TL’ye satıyor.

 20 YILDIR BERİVAN

Berivanlardan Şemsiye Ballıca, koçerlik yaparak geçimlerini ve yaşamlarını sürdürdüklerine değindi. Bahar ayları sonrası kuzuların büyümesiyle hayvanlardan süt sağmaya başladıklarını belirten Ballıca, “20 yıldır hayvanların içerisindeyim. Bu hayata alıştım ve çok seviyorum. Emek verip, emeğimizin karşılığını alıyoruz. Koçerlik bir yaşam tarzıdır, seviyoruz. Her gün sabah saat 05.00’te kalkıyoruz. Kendi ev işlerimizi yapıyoruz. Ardından hayvanların bulunduğu yere gelerek süt sağımını gerçekleştiriyoruz. Daha sonra elde ettiğimiz sütü kaynatarak peynir yapıp satıyoruz” diye konuştu.  

YAYLALAR SONRAYA KALDI

Ramazan ayı sonrası Feraşin Yaylası'na gideceklerini dile getiren Ballıca, şöyle devam etti: “Bin koyunumuz var. Onlardan günlük 280 litre süt sağıyoruz. Biraz zahmetli bir iş ama alışkanlık yaptığımızdan dolayı artık zevkli geliyor. Sütten elde edilen peynir sayesinde hayatlarımızı idame ediyor, çocukların bakımını yapıyoruz. Doğa ve hayvanlar ile iç içe olmaktan memnunuz."(Şırnak/MA)