Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), kentin birçok noktasında otobüs seferlerini aktarmalı ring sistemine dönüştürdü. Bu sistemle yurttaşlar şehrin bir noktasına varmak için en az 2 araç değiştirmek zorunda kalıyor. 30 bin nüfusa sahip Yenişehir ilçesine bağlı Üçkuyu TOKİ’lerde ring sistemiyle beraber, yolcuların otobüste geçirdikleri süre 30 ila 60 dakika arasında uzadı. Mağduriyetleri görünür kılmak amacıyla bir araya gelerek açıklama yapan TOKİ sakinleri, ring sisteminin "işkence" olduğunu belirterek, eski sisteme geri dönülmesi çağrısı yaptı.

‘PERİŞANIZ’

Mahalle sakinleri adına konuşan Şeyhmus İltaş, Diyarbakır’da istediklerini noktaya ulaşmak için en iki araç değiştirmek zorunda kalmalarına tepki gösterdi. Önceden yaklaşık 40 dakikada Diyarbakır merkeze gidebildiklerini, ancak ring sistemine geçilmesinin ardından yolcuklarının 1 buçuk saate denk geldiğini ifade eden İltaş, eşyalarının olması durumunda, aktarma noktalarında perişan olduklarını anlattı.

Üçkuyu bölgesinde öğrenci, memur ve işçilerle beraber her gruptan insanın yaşadığına dikkat çeken İltaş, yurttaşların en az yarım saat zaman kaybı yaşadıklarını söyledi. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu’nun soruna çözüm getireceğine dair açıklamalarını hatırlatan İltaş, "Maalesef bu sorun henüz halledilmedi. Toplu taşımalar eskisi gibi devam etsin. Yoksa bize yazık olur. Çünkü halk en az 2 araç değiştirmek zorunda kalıyor. Yetkililerden istediğimi otobüs seferlerinin eskiye dönmesidir" dedi.

‘HER GÜN İŞE GEÇ KALMAK İSTEMİYORUM’

Açıklamadan sonra tepkilerini dile getiren TOKİ sakinlerinden Meral Ekinci de, “Şaun mağduruz tüm otobüsleri geri çektiler. Ben çalışıyorum, oğlum her gün kursa gidiyor. 40 dakika yol ayakta geliyorum. 3 haftadır TOKİ’nin girişinde iniyor, yürüyerek geliyorum eve. Lütfen araçları geri verin. Ring araçlarına binmek istemiyorum. Her gün işe geç kalmak istemiyorum” dedi.

‘RİNG ARAÇLARDA MAHKUMLAR TAŞINIYOR’

Mehmet Akalp adlı yurttaş, ring araçlarının mahkumları taşıyan araçlar olduğuna dikkat çekerek, burada yaşayan yurttaşlara mahkum muamelesi yapıldığını söyledi. Üçkuyu sakinlerinden Ayten Ayana ise ring sisteminin “işkence” olarak tanımladı. Ayana, “Halkımız için bu sistem işkencedir, bu işkencenin son bulmasını istiyoruz” (Diyarbakır/MA)