Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında 33 kişi hakkında çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda 14 Temmuz’da yapılan ev baskınları sonrası 28 kadın gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kadınlardan 23'ü adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılırken, 5'i tutuklandı. 

23 KADIN SERBEST BIRAKILDI

Soruşturma kapsamında 3 gün süren gözaltıların ardından tüm kadınlar adliyeye sevk edildi. Savcılık işlemleri ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan,  Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üyesi Rabia Ataş, Bağlar Belediyesi meclis üyeleri Panayır Çelik ve Halime Bayram, Yenişehir Belediyesi Meclis üyeleri Gülşen Güneş ve Ronda Bat, HDP Yenişehir eski İlçe Eşbaşkanı Demet Özkaran, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Rozerin Çatak, HDP Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Besile Narîn, Büro Emekçileri Sendikası (BES) eski yöneticileri Dilan Yakut ve Güneş Özel ile TJA aktivistleri Zekiye Güler, Emine Kaya, Zeynep Suncak, Selma Metin, Ruken Şehir, Şükran Tamir, Gülseren Akkum, Têkoşîn Tekin, Hatice Şen ile 70 yaşındaki Hayriye Türkekul adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. 

5 KADIN TUTUKLANDI 

Savcılık tarafından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen, TJA aktivistleri Hasret Alp, Figen Ekti, Bahar Akyapı, HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Elif Haran ise  "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. 

GÖKKAN'A ANTEP'TEN YAKALAMA KARARI

Ayrıca adli kontrol tedbiri ile serbest bırakılan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın  hakkında Antep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle Diyarbakır Adliyesi'nde SEGBİS üzerinden  ifadesine başvurulacağı kaydedildi.