Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Çukurova TUHAY-DER) üyesi avukat Abdurrahman İlgin, 12 Ekim'de İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Mazlum Güzel ile görüşerek, cezaevindeki hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda, 25 Eylül’de Şırnak Cezaevi’nden İslahiye’ye sevk edilen Güzel’in aktarımlarına yer aldı. Av. İlgin, rapor doğrultusunda cezaevi idaresi ve gardiyanlar hakkında "İşkence", “Görevi kötüye kullanma", "Görevi ihmal", "Kasten yaralama", "Suçu bildirmeme", "Hakaret", "Tehdit  ve tespit edilecek diğer suçlar" suçlamalarıyla İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

SEVK SIRASINDA DARP

8 arkadaşıyla birlikte herhangi bir gerekçe gösterilmeden farklı cezaevlerine sevk edildiklerini aktaran Güzel, sevk sırasında darp edildiklerini söyledi. Güzel, "Şırnak Cezaevi'nde görevli ceza infaz memurlarından 3 kişi tarafından dakikalarca darp edildim. Darp olayı sırasında gardiyanlar sürekli olarak 'Devletin gücünü göreceksiniz. Devleti size öğreteceğiz. Siz teröristsiniz' şeklinde tehdit ve hakaretlerde bulundular. 5 kişi aynı araca bindirildi. Bu kişilerden Niyazi Topçu, Hakan Kutluk ve Osman Beytur’u Nizip Cezaevi'ne;  Uğur Ürüm ile beni de Islahiye Cezaevi'ne getirdiler" sözleriyle yaşananlara değindi. 

'AYAKTA SAYIM’ DAYATMASI 

İslahiye Cezaevi girişinde de çıplak arama dayatmasına maruz kaldığını ve bunu kabul etmediği için darp edildiğini aktaran Güzel, darba ilişkin rapor almak istediğini ancak doktora götürülmediğini söyledi. Güzel, “Tek kişilik karantina koğuşuna alındım. Tek kişi olmama rağmen ayakta sayım diretiliyor ve bunu kabul etmediğimde sürekli tehdit, küfür ve hakarete maruz kalıyorum. Kantin ihtiyacım bilinçli olarak karşılanmıyor. Temizlik malzemeleri istememe rağmen verilmiyor. Karantina süresi 14 gün olmasına rağmen 26 Eylül’de bu yana tek kişilik koğuşta kalıyorum” dedi. 

'SUÇ İŞLEDİLER'

Konuya ilişkin konuşan Av. İlgin ise, Güzel'in beyanları üzerine suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi. Av. İlgin, "İslahiye Cezaevi'nde yaşanan işkence, darp ile kötü muamele  gibi sorunlar hukuki ve vicdani açıdan son derece vahimdir. Raporda görüleceği üzere yapılan uygulamalar ceza kanununun birçok maddesini ihlal anlamında olup, cezaevi idaresi ve infaz koruma memurları tarafından suç işlenmiştir" dedi. 

İlgin, şunları söyledi: "İvedi olarak bu olay hakkında soruşturma açılması, delillerin toplanması (kamera kayıtlarının celbi, olay günü cezaevine girişi yapılan kişilerin ve koğuş arkadaşlarının tanık olarak dinlenmesi) gerektiği kanaatindeyiz. Ayrıca kamera kayıtlarının üzerine yeni kayıt yapıldığından eski kayıtların silinme riski açıktır. Bu sebeple ivedi olarak gerekli soruşturma işlemlerine başlanılması gerektiği kanaatindeyiz.”

Mezopotamya Ajansı / Hamdullah Kesen