AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptaline ilişkin açılan davada Danıştay’da dördüncü duruşma görüldü.

Duruşmada Danıştay Savcısı kararın iptali talebini yineledi. Savcı, uluslararası bir sözleşmeden çıkma yetkisinin TBMM’de olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına dair işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek, işlemin iptalini talep etti. Danıştay Savcısı, “Dava konusu düzenlemenin iptalinin gerektiği düşünülmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptalin isteyen savcı, salondaki kadınlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Danıştay’ın nihai kararının adli tatil öncesi 20 Temmuz’dan önce açıklanması bekleniyor.

SESSİZ PINAR GÜLTEKİN EYLEMİ

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, CHP Bodrum İlçe Kadın Kolları, Bodrum Yurttaş İnisiyatifi ve Muğla Barosu’ndan kadınlar, Pınar Gültekin davasında katil Cemal Metin Avcı’ya verilen “haksız tahrik” indirimi kararını, Pınar Gültekin’in fotoğrafının basılı olduğu tişörtlerle salonda ayakta durarak protesto etti.

NE OLMUŞTU? 

Toplumsal cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı uluslararası sözleşme olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı 20 Mart 2021 tarihinde duyurulmuştu. Fesih kararının ardından kadın örgütleri, barolar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler kararın iptali için Danıştay’a başvurmuştu.