Hakların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 4-12 Eylül 2015 tarihleri arasında ilan edilen, 21 kişinin yaşamını yitirdi sokağa çıkma yasağını Meclis gündemine taşıdı.  Üzerinden beş yıl geçmesine rağmen ölümlerin failleri hakkında açılan dosyaların  9’u hakkında takipsizlik kararı, 6’sının ise zamanaşımına bırakıldığını belirten İmir, “Yaşamını yitirenlere ilişkin davalara ilişkin sağlıklı bir hukuki sürecin işletilebilmesi, bu hukuksuz süreçlerin son bulması yargının şeffaf bir şekilde işlemesi için bu insan hak ihlallerini tespit etmek ve alınacak önlemlerin saptanması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması” talebinde bulundu.

‘10 YAŞINDAKİ CEMİLE’

Gerekçede, Cudi Mahallesi'nde bulunan evlerinin önünde kolluk kuvvetlerinin ateşi sonucu yaşamını yitiren 10 yaşındaki Cemile Çagırga’nın cenazesinin bozulmaması için günlerce buzdolabında saklandığını anımsatan İmir, “Evlerinin önünde vurularak öldürülen ve cansız bedeni buzdolabında saklanan 10 yaşındaki Çagırga’nın ölümüne ilişkin açılan soruşturmada da ‘failler tespit edilemedi’ iddiasıyla ‘daimi arama kararı’ alındı. Dosya zamanaşımına bırakıldı. Ülkenin ve dünyanın gündemine düşen günlerce cesedi buzdolabında bekletilen Cemile Çagırga’ya ilişkin bu ülkede hukuk işletilmedi failleri halen cezalandırılmadı ve hakkında açılan soruşturma zamanaşımına bırakıldı” diye belirtti.

‘DAVUTOĞLU YARGIYA YÖN VERDİ’

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun  “Cizre’deki sokağa çıkma yasağı boyunca tek bir sivilin yaşamını yitirmedi”ğini iddia ederek yargıya yön verdiğini belirten İmir, “Yargı aldığı direktif sonrası başbakanın açıklamalarına kılıf bulmak için yaşamını yitiren sivilleri örgüt üyesi ilan etme çabasına girdi. Oluşturulan dosyalarla kentte yaşanan bütün hak ihlallerine kılıflar uydurularak örtbas edildi. Yaşamını yitiren 21 kişi hakkında benzer gerekçelerle dosyalar ya zaman aşımına bırakıldı ya da takipsizlik kararı verildi” ifadelerini kullandı.

Gerekçede yaşamını yitiren 21 kişinin isim ve yaşlarına yer veren İmir, “Cizre’de sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitirenler ile ilgili açılan davalarda çoğu AYM ve AİHM’ye başvuru yaptı. Yürütülen operasyonlar sırasında yaşanan ölümler ve bu ölümlere ilişkin ölüm dosyalarının esaslarını incelemek üzere Anayasa Mahkemesi ile paylaşılmalı Anayasa Mahkemesi gerekli incelemeleri yapmalıdır” diye belirtti.

‘ÜSTÜ ÖRTÜLEREK CEZASIZLIKLA SONUÇLANDIRILAMAZ’

Gerekçenin devamında şunlara yer verildi: “Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bölgelerde güvenlik güçlerinin operasyonları sırasında meydana gelen ölümler için açılan idari davaların sayısı ve güncel akıbetleri araştırılmalıdır. Onlarca soruşturmanın sonuçsuz kaldığı ve çoğunun takipsizlikle sonuçlandığı davalarda yaşananların sadece hukuksuzluk değil aynı zamanda bir insanlık suçu olduğu unutulmamalıdır. Yaşanan bu insanlık suçu faili meçhul diye kabul edip üstü örtülerek cezasızlıkla sonuçlandırılamaz.”