Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 17 ilin valisi merkeze çekilirken, 41 ile ise yeni vali ataması yapıldı. Merkeze çekilenler arasında, 2 dönemdir Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım olarak atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman da yer aldı. Kararnamenin yayınlanmasının ardından Yaman’ın evinde hareketlilik yaşandı. Yaman'ın kendisi ile birlikte kente getirdiği yakın çevresindeki kişiler de gece yarısı evlerinden çıkarak, Yaman’ın konutuna geçti. Hareketliliğin yaşandığı bir başka yer ise Mardin Büyükşehir Belediye binası oldu. Söz konusu hareketliliğin nedeni öğrenilemezken, müfettişlerin belediyede incelemelerde bulunduğu bir dönemde Yaman'ın merkeze çekilmesi dikkati çekti. 

MERKEZE ÇEKİLMESİNİN NEDENLERİ

Uzun bir süredir belediyedeki usulsüzlükler ile gündemden düşmeyen Yaman'ın merkeze çekilmesinde, 10 Kasım 2016’da makamına konulan bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybeden Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün babası Asım Safitürk’ün, hakkındaki suçlayıcı ifadelerinin etkili olduğu iddia ediliyor. Yaman’ın merkeze çekilmesinde, isminin kayyımlık yaptığı dönemde sık sık yolsuzluk ve usulsüz işlerle gündeme gelmesi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakınlığının da etkili olduğu belirtiliyor.  

BELEDİYEYİ BORÇ BATAĞINA SOKTU

Yaman, 29 Mart 2009 yılında yapılan seçimler öncesi Tunceli Valisi olarak görev yaptığı sırada AKP adına beyaz eşya dağıtması ile ismi duyuldu. Bu nedenle hakkında açılan davada 7 ay 15 gün hapis ve kamu görevinden men cezası aldı. Ardından Balıkesir valiliğine atandığı dönemde de ismi usulsüzlük ve yolsuzlukla anıldı. Yaman, 1 Haziran 2016’da Mardin Valisi olarak atandı. 2016’nın Kasım ayında ilk defa Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atandı.

2019 yılının ilk 3 ayında yapmış olduğu 164 bin 550 TL’lik, kayyım olduğu dönemin tamamında ise toplamda 305 bin 206 TL’lik kuruyemiş harcaması nedeniyle kentte “Çerezci kayyım” olarak nitelendirilen Yaman’ın adı, ortaya saçılan belgelerle anılmaya başlandı. Belgelerde, kayyım yönetiminin birçok usulsüz işlem, yolsuzluk ve tacize karıştığı ortaya çıktı. 

Söz konusu icraatları Sayıştay raporlarına da yansıyan Yaman’ın, kayyım olarak görev yaptığı dönemde belediye 1 milyar 26 milyon TL borçlandırdı. Yaman, 6 milyon geliri olan belediye iştiraki Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi'ni (MARSU) 620 milyon TL borç altına soktu. 

RÜŞVET ÇARKI ORTAYA ÇIKTI  

Yaman döneminde belediye adeta rüşvet merkezine dönüştü. Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde “Protokol Memuru” olarak görev yapan ve aynı zamanda Yaman’ın danışmanlığını yapan Bülent Erdolu’nun araç kiralama şirketinden “Fatura komisyonu” adı altında aldığı rüşvetlerin belgeleri Mezopotamya Ajansı’nda (MA) 15 Mart 2019’da yayınlandı. Belgelerin yayınlanmasının ardından hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmayan Erdolu, görevine devam etti. 

Yaman, özel kalem harcamaları ile de gündemden düşmedi. Yaman, aralarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da olduğu birçok bakana kent ziyaretlerinde aldığı hediyelik eşyalarla gündeme oldu. Yaman'ın, kente gelen bakanlara 437 bin 532 TL’si hediyelik telkâri olmak üzere 8 milyon 159 bin TL değerinde “ağırlama” harcaması yaptığı ortaya çıktı. Hediyeliklerin gündeme gelmesi üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuyu araştıracağını söyledi. Ancak, Yaman hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığına dair bir açıklama yapılmadı.

HAYALİ İHALELER  

Yaman’ın kayyımlığı döneminde belediyedeki ihalelere fesat karıştırdığı da kimi belelerde açığa çıktı. Yaman tarafından belediyede Çevre Koruma Daire Başkanı olarak görevlendirilen isimlerden Füsun Karaboğa ve ekibinin ihalelere fesat karıştırdıkları belgelendi. Meclis’e taşınan olayda isimleri hakkında işlem yapılmadı. Söz konusu kişiler, Yaman’ın yeniden kayyım olarak atanmasının ardından bir kez daha belediyede görevlendirildi. 

Aynı isimler tarafından daha sonra belediyede 2 milyon 529 bin TL değerinde “hayali ihale” yapıldığı belgelerle ortaya çıktı. Belediyenin daha önce yapmış olduğu Nusaybin Çöp Depolama Alanında herhangi bir işlem yapılmamasına rağmen yapılmış gibi ihale edildiği ortaya çıktı. Bu gelişmeye rağmen bu isimler ile ilgili yasal işlem yapılmadı.

Yine, bu kişiler Yaman’ın ikinci kayyımlığı döneminde de benzer durumların altına imza attı.  Mardin’in tarihi siluetini bozan ışıklandırma ihalesini de kanuna aykırı bir şekilde 5 parçaya bölerek, kişiye özel hale getirdikleri ortaya çıktı.

MEZARLIK VE PARKLARI İMARA AÇTI

Yaman yönetimi imar düzenlemelerinde de çok sayıda usulsüzlük yaptı. Park alanı, rekreasyon alanı, resmi kurum alanı, dere yatağı ve tarım arazilerinin içinde olduğu 6 milyon metrekare alanın yanı sıra Ömerli ilçesinde bulunan mezarlık kayyım yönetimi tarafından usulsüz bir şekilde imara açıldı. 

İmar usulsüzlüklerinin tespit edilmesinin ardından yapılan bu işlemler için Ankara'dan özel olarak belediye tarafından doğrudan temin yolu ile H.F. isimli bir şehir plancısının getirildiği, H.F. ile birlikte belediyenin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'nda çalışan A.B. ve B.E. için Artuklu'da bulunan Özdoğanlar Apartmanı'nda bir ofis tutularak işlemler yapıldığı ortaya çıktı. İşlemlerin para karşılığında bu ofiste yürütüldüğü, yapılan tüm işlemler için şahıs arsaları karşılığında yüklü miktarda "komisyon" adı altında rüşvetler alındığı iddiaları açığa çıktı.

FUHUŞ ŞEBEKESİ KURULDU

Yaman’ın kayyımlığı döneminde belediye çalışanları tacize maruz kaldı ve fuhuşa zorlandı. Yaman tarafından belediyeye bağlı Kent A.Ş.'de müdür olarak görevlendirilen polis memuru Ercan Uysaler’in kadın çalışan D.S.'yi fuhşa zorladığı ses kayıtları ile ortaya çıktı. Uysaler hakkında yapılan suç duyurusu sonrası açılan davada Uysaler’e 11 yıl 3 ay hapis cezası ve hakkında tutuklanma kararı çıkarıldı. Ancak, Uysaler bir türlü tutuklanmadı. Uysaler ile birlikte kayyum döneminde belediyede İtfaiye Daire Başkanlığı’nda müdür olarak görevlendirilen E.I. isimli eski bir uzman çavuşun fuhuş şebekesi kurdukları iddia edildi. Ancak bu iddialara ilişkin de bir soruşturma başlatılmadı.  

İŞÇİ KIYIMI YAPTI, YEĞENİ MÜDÜR OLDU

Yaman, ikinci kayyımlığı döneminde 187 işçiyi işten çıkardı ve Kent A.Ş.’nin başına yeğeni olarak tanınan Yunus Emre Akça’yı getirdi. Yine, belediyeden alacağı olan iş insanlarına “zorunlu bağış” yaptırdığı iddia edildi. Belediyeden yapılan açıklamada Yaman’ın her iki kayyımlığı döneminde “tek bir memleketlisinin dahi” belediyede çalıştırılmadığı ileri sürdü. Ancak, ortaya çıkan liste ile Yaman’ın belediyeyi memleketlisi ile doldurduğu ortaya çıktı. MARSU’daki personel kadrosunun da polis ve asker eşleri ile doldurulduğu tespit edildi.  

GİDERAYAK TAŞINMAZLARI SATIŞA ÇIKARDI

İlk kayyımlığı döneminde belediyeye ait onlarca taşınmaz satan Yaman, giderayak da benzer kararlar aldı. Yaman, bir hafta içinde 30 taşınmazı daha satılığa çıkardı. Yaman’ın satılığa çıkardığı taşınmazların arasında satışı kanunen mümkün olmayan okul, sağlık tesis alanı, parklar ve kültürel tesis alanlarının olduğu ortaya çıktı. 

Türk Mimar ve Mühendis Odaları ile kentteki sivil toplum örgütlerinin yaptıkları inceleme sonucu, satışa çıkarılan taşınmazların değerinin çok altında satışa çıkarıldığı ve yaklaşık 25 milyon TL değerinde kamu zararına neden olunduğunu tespit etti.  

SAHAYA İNDİ, RAKİP TAKIMIN ÜSTÜNE YÜRÜDÜ

Tüm bunların yanı sıra Yaman, kentte bir spor müsabakasında yaşananlar nedeniyle de “holigan kayyım” olarak nitelendirilmeye başlandı. Mardin Büyükşehir Başakspor ile Giresun Görele Belediyespor kadın hentbol takımlarının oynadığı maçta, Yaman sahaya inerek, oyuncular ve hakemlerin üstüne yürüyüp hakaretler yağdırdı. Yaman, karşı takımın teknik direktörünü ve eşini gözaltına aldırdı. Görüntüleri zorla sildiren Yaman yoğun tepki ile karşılandı. 

Mezopotamya Ajansı / Ahmet Kanbal