Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı Hastalık Kontrol ve İzleme Merkezi (CDC) açıklama yaptı. Birçok enfekte insanın "asemptomatik" olabildiğini, yani virüs bulaşmış kişilerin semptom ve hastalık belirtisi göstermeden virüsü yayabildiğini vurgulayan CDC, maske kullanımının yayılımı azaltabileceğine dair yeni bir görüş ışığında halk sağlığı tedbirleri açıkladı.

Koronavirüsünün ABD'ye yayılmasını ve etkilerini araştırmaya devam eden öncü halk sağlığı kuruluşlarından CDC, kendi internet sitesi üzerinden dünya kamuoyu ile paylaşılan yeni açıklamasında "Son zamanlarda yapılan çalışmalardan, koronavirüs hastalarının önemli bir kısmının semptom göstermediğini (asemptomatik olduğunu) ya da ancak en sonunda semptom geliştirenlerin bile semptom göstermeden önce (pre-semptomatik) virüsü başkalarına aktarabildiğini biliyoruz. Bu, virüsün yakınlarda etkileşime giren insanlar (örneğin, konuşma, öksürme veya hapşırma) sırasında yayılabileceği anlamına geliyor; insanlar semptom göstermiyor olsa bile" tespitleri yer aldı.

Bu yeni kanıtlar ışığında CDC, diğer sosyal uzaklaştırma önlemlerinin, özellikle toplum temelli bulaşma alanlarında sosyal mesafe koymanın zor olduğu kamuya açık ortamlarda (örneğin, marketler ve eczaneler) kumaş yüz kaplamaları giyilmesini önerdi.

6 METRE SOSYAL MESAFE

Virüsün yayılmasını yavaşlatmak için 6 metrelik sosyal mesafeyi korumanın önemli olduğunun altı çizilen CDC açıklamasında "virüsün yayılmasını yavaşlatmak ve virüsü taşıdığını bilmeyen kişilerin başkalarına bulaşmasını önlemek için basit kumaş yüz kaplamalarının kullanılmasını tavsiye ediyor" denildi.

'EL YAPIMI BEZ MASKE ÖNLEYEBİLİR'

"Ev eşyalarından şekillendirilmiş veya evde düşük maliyetle ortak malzemelerden yapılmış kumaş yüz kaplamaları, ek bir gönüllü halk sağlığı önlemi olarak kullanılabilir" önerisinin yer aldığı CDC açıklamasında kumaş maske kullanma yeni halk sağlığı tedbiri olarak tavsiye edildi. 

Ancak tavsiye edilen bu "bez maske" ve yüz kaplamalarının, "cerrahi maske" veya "N-95 solunum maskesi" olmadığı hatırlatılarak, "Bunlar, mevcut CDC kılavuzluğunda önerildiği gibi, sağlık çalışanları ve diğer tıbbi müdahale ekipleri için ayrılmaya devam etmesi gereken kritik malzemelerdir" uyarısı yapıldı.(MA)