Muhammed Eren Sütçü isimli şahıs 28 Aralık’ta Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü binasına bıçaklı ve silahlı saldırıda bulundu. Saldırıda Ramazan Dışarı ve partili Aziz Şimşek’i yaralayan Sütçü, kaçarak saklandığı fırında gözaltına alındı. Sütçü’nün soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirilirken 6 gün sonra emniyetteki ifadesi alınarak İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. “Silahla tehdit ve yaralama” suçundan ifadesi alınan saldırgan, tutuklama talebiyle 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimliğe çıkartılan Sütçü, alınan ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

SALDIRGANLARA AÇIK MESAJ

Sütçü’nün ifade tutanağı ve mahkemeden hangi gerekçelerle serbest bırakıldığına dair avukatlara bilgi verilmedi. 

Saldırganın serbest bırakılmasına tepki gösteren HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, bunun açık bir mesaj olduğunu söyledi. Sütçü’nün serbest bırakılmasının HDP’ye saldırıyı özendiren, saldırının cezasızlıkla sonuçlanacağına yönelik bir mesaj içerdiğini ifade eden Birol, “Bunun ne olduğunu bütün herkesin iyi okuması lazım. Orada bir öldürme kastıyla saldıran ve bunu da beyan eden birinin elini kolunu sallayarak savcılıktan çıkması yargının ne hale geldiğinin açık göstergesidir. Adalet duygusunun ne hale geldiğinin açık göstergesidir. İktidarın yargı eliyle oynadığı oyunun açık göstergesidir. Ülkeyi dingonun ahırına çeviren bir anlayışa artık bu ülkenin çok fazla tahammülü yok. Ne istiyorlardı? Orada ölüm çıkmasını mı istiyorlardı? Kaldı ki İzmir’de görülen Deniz Poyraz mahkemesinde gördük. Katillerin sırıtarak hakimlerin, savcıların gözü önünde mağdurun ailesine laf atma cesareti gösteriyor. Artık bu ülkenin bunu kaldırması mümkün değil. Bu ülkeyi taammüden bölmektir” dedi.

HUKUKLA İLGİSİ YOK

Kararın hukuki olmadığını belirten Birol, “Bu baştan aşağı siyasi yaklaşımdır. İktidarın en tepesinden icazetle gerçekleştirilen şeylerdir. Bu saldırganın izin aldığını gösteriyor ve çetelerin HDP’ye saldırmanın cezasızlıkla karşılandığını göstermesi açısından bir mesajdır. Ama bunun böyle devam etme ihtimali yoktur. Bizler bunun peşini asla bırakmayacağız. Bu kararı veren savcı ve mahkemenin hukukla, demokrasiyle, adaletle uzaktan yakından bir ilgisi kalmamıştır. Kendi elleriyle tescil ettiler” ifadelerini kullandı.

DEMOKRASİ GÜÇLERİNE GÖZDAĞI

Saldırganın serbest bırakılmasının sadece HDP’nin meselesi olmadığını, bütün demokrasi güçlerine bir göz dağı olduğunun altını çizen Birol, “Bu serbest bırakılmayla bütün demokrasi güçlerine, onların nasıl sindirileceğine ilişkin yöntemin ne olacağını ilişkin bir göstergedir. Dolayısıyla bizim dışımızdaki bütün muhalefetin ve demokrasi güçlerinin mesajı bizim anladığımız gibi anlama zorunluluğu var. Buna karşı çıkma, takip etme yükümlülükleri var. Bu pervasızlığa bu ülkenin daha fazla geçit vermemesi lazım” diye konuştu.