Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye 201 işyerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uzlaşmayla tamamlandı. 1 Eylül 2019’dan itibaren iki yıl boyunca yürürlükte olacak sözleşme, MESS ile Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları arasında 29 Ocak 2020 tarihinde imzalanmıştı. Son olarak, bugün yapılan görüşmede Birleşik Metal-İş Sendikası ile de diğer iki işçi sendikasıyla aynı şartlara sahip sözleşme üzerinde anlaşmaya varıldı. 7 Ekim’de başlayan toplu görüşmeler; çalışma barışı ve üretimin sürekliliği korunarak anlaşmayla sonuçlandı.

Birleşik Metal-İş anlaşmanın sağlanması üzerine yazılı açıklama yayınlayarak şunları söyledi: “MESS’le anlaşmazlık konuları arasında bulunan, MESS’in sözleşmenin 3 yıl olması talebi başta olmak üzere, kazanılmış hakları geriye götürmeyi hedefleyen ve esneklik içeren talepleri bulunmaktaydı. MESS, tüm bu taleplerini geri çekmiştir. Ücret zamlarında gelinen durum şöyledir. 1'inci Altı ay için ücret zammı yüzde 17,3’dür. Sosyal haklarla birlikte ilk 6 aylık artış yüzde 18,50 olmuştur. İkinci 6 aylık dönemde (1 Mart 2020 tarihinde) ücretler yüzde 6 oranında artacaktır. Bu oranın enflasyon oranının altında kalması durumunda enflasyon oranında artış yapılacaktır. Sosyal haklara ise, yıllık yüzde 20 artış yapılacaktır. Sosyal hakların ikinci yıl artış oranı yıllık enflasyon oranında olacaktır. Sendikamız, her zaman metal işçilerinin ve üyelerinin hak ve çıkarlarını koruma ve geliştirme konusunda, üyelerinin taleplerini, hassasiyetini ve duyarlılığını esas almıştır. Bu temel politikası, bu sözleşme döneminde de hayata geçirilmiş, sözleşme görüşmelerinin tüm aşamalarında üyelerimiz bilgilendirilmiş ve tüm kararlar ilgili organlarımızın onayları alınarak verilmiştir. Grup toplu iş sözleşmesinin tüm işçi sınıfına ve metal işçilerine hayırlı olmasını diliyoruz.”

‘BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çalışma barışı korunarak her üç işçi sendikasıyla da imzalanmasıyla ilgili MESS tarafından yapılan açıklamada, “Sektörümüz, ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle toplu iş sözleşmemize ulusal sorumluluk bilinciyle yaklaştık. Sektörümüzün içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen sağduyulu ve özverili yaklaşımımızı koruduk. Herkes için sürdürülebilir refah sağlayacak bir sözleşmeye 29 Ocak’ta Türk Metal ve Özçelik-İş sendikalarıyla imza attık. 10 bin çalışanı temsil eden Birleşik Metal-İş Sendikası’yla devam eden süreçte, çözüm odaklı yaklaşımımızı koruduk. Diğer iki işçi sendikasıyla aynı şartlara sahip sözleşmeyi, 2 Şubat’ta Birleşik Metal–İş Sendikası’yla da imzaladık. Üretimin sürekliliği korunarak, çalışma barışı içinde, hiçbir kayıp yaşanmadan sürecin tamamlanmasını sağladık” ifadesi yer aldı.