Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen “Kobanê” soruşturması kapsamında, aralarında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2014 yılında Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yer alan isimlerinde aralarında bulunduğu 20 siyasetçinin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. 

İSTANBUL 

HDP Avcılar İlçe Örgütü, Deprem Heykeli’nde açıklama yaptı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İl Eş Başkanı Elif Bulut, Halkevleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Sol Parti yöneticileri ile yüzlerce kişi açıklamaya katıldı. “Biat etmiyoruz. Hukuksuzluklara karşı sessiz kalmıyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “AKP halka hesap verecek”, “HDP halktır halk burada” ve “ Bijî berxwedana HDP’ê” sloganları atıldı.

'MUHALEFETE GÖZDAĞI VERİLİYOR'

HDP İl Eşbaşkanı Elif bulut, gözaltılara gerekçe gösterilen Kobanê eylemleri sırasında “DAİŞ barbarlığına” karşı bir direniş gerçekleştirildiğini kaydetti. Bulut, “Kimilerinin nefretleri bitmiyor. HDP ezilenlerin sesi oldu. Bu da onlara dert oluyor” dedi. Bulut, “Bu operasyon sadece HDP’ye yönelik değil. Operasyon ile tüm toplumsal muhalefete gözdağı veriliyor. HDP halkın aydınlık yüzüdür. Birlikte örgütlenerek faşizmi yenilgiye uğratacağız” diye konuştu.

‘ÖRGÜTLENEREK BÜYÜYECEĞİZ'

Ardından konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise, AKP’nin yargı eliyle partilerine yönelik operasyonlar gerçekleştirdiğini kaydetti. Her güne gözaltı operasyonlarıyla uyandıklarını belirten Gülüm, kimsenin yargının bağımsızlığına, mahkemelerin tarafsızlığına inanmadığını ifade etti. 2014 yılındaki dosyanın 6 yıl aradan sonra yeniden operasyon gerekçesi yapılmasının yargının bir sopa gibi kullanıldığının kanıtı olduğuna dikkati çeken Gülüm, “Birçok kez Kobanê olaylarında yaşananların açığa çıkması için araştırma önergeleri verdik. Bu önergelerin tamamı AKP-MHP tarafından reddedildi. Neyi gizliyorsunuz? Şimdi de çıkıp bunu operasyon gerekçesi yapıyorlar.  İŞİD yenilgiye uğradığı için şimdi partimizi suçluyorlar” diye belirtti. Gülüm, tüm saldırılara daha fazla örgütlenerek ve mücadeleyi büyüterek cevap vereceklerini kaydetti.

İZMİR

İzmir’de Alsancak'ta da Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan operasyon protesto edildi. Eyleme, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Serpil Kemalbay, Murat Çepni ve Musa Piroğlu, partililer ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Eylemde, "Gözaltılar, saldırılar bizi yıldıramaz" yazılı pankart açıldı. 

‘7 HAZİRAN’DAN SONRA HEDEFE KOYDULAR’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisine dönük operasyonun siyasi olduğunu belirterek, “6-8 Ekim olayları dedikleri büyük sorumluluk sahibi oldukları olayları HDP’ye yüklemek. 2014 Ekim ayının üzerinden 5 ay geçtikten sonra İstanbul Dolmabahçe sarayında Dolmabahçe Mutabakatı imzalandı. Şu anda ‘terör’ dedikleri, o tarihte grup başkanvekilleri, genel başkan vekilleri, başbakan yardımcıları çözüm sürecini devam ettiriyordu. O gün böyle bir suçlama yoktu. Ne zaman ki 7 Haziran’da iktidardan düştüler, HDP’yi hedefe koydular. Varsa yoksa her şeyin müsebbibi HDP olarak görüldü. Bu iktidarı bütün Türkiye aslında tanıyor gerçek yüzünü görüyor” dedi.

‘FAİLLERİ KORUYAN İKTİDARDIR’

HDP’ye yönelik saldırıların 7 Haziran seçimlerinden sonra sistematik ve siyasi operasyonlarla yürütüldüğünü dile getiren Beştaş, Kobanê eylemlerinde hayatını kaybedenlerin sorumlusunun ve faillerin yargılanmamasının nedeninin AKP iktidarı olduğunu söyledi. Türkiye’nin üçüncü partisi olarak herkesin eşit ve özgür yurttaşlığı savunduklarını dile getiren Beştaş, “Doymuyorlar. Ne paraya ne iktidar ne baskıya. Kazandığımız belediyeleri gasp ettiler ve gasp ettikleri belediyedeki kayyımlar hırsızlık yaptığı halde kayyımları görevden alıp yeni kayyımlar atıyorlar. Ama büyükşehir belediye başkanı Selçuk Mızraklı’yı sahte delilerle cezaevinde tutuyorlar. Bizim önceki dönem eşbaşkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hala cezaevinde siyasi rehine. Onlardan sonra yeni konsept olarak 20 kişiyi gözaltına aldılar” diye belirtti.

‘ZULME KARŞI ÇIKMALI’

Aradan geçen altı yılın öncesinde HDP MYK üyelerinin bu dosyada ifade verdiklerini anımsatan Beştaş, saldırıların sadece HDP’yi ilgilendirmediğini belirtti. HDP’lilerin tutuklanmasına ve faillerin yargılanmamasına rağmen haklı oldukları için direnmeye devam ettiklerini ifade eden Beştaş, “Biz yükümüzü halktan ve haklılıktan alıyoruz. Biz zorbalığa faşizme karşı mücadele ediyoruz. HDP’ye oy veren 6 buçuk milyon insanı yöneticileriyle beraber düşman ilan eden iktidar var Ankara’da. Bu ülkede kamplaştırmak bu ülkeye yapılan en büyük kötülüktür. İnsanlara sıra gelir. Türkiye susmamalı. Türkiye’de 81 il bu zulme karşı çıkmalı” diye konuştu.

‘GÜN DAYANIŞMA GÜNÜDÜR’

HDP’lilerin karşılaştıkları zorbalıklara rağmen bedel ödemeye devam ettiğini, ancak bir kez dahi boyun eğmediğini belirten Beştaş, “Biz demokratik siyaseti büyütmeye, barışı getirmeye öncülük yapan bir partiyiz. Onlar savaş diyor, biz barış diyoruz. Özgürlüğü de eşitliği de bu topraklara getirecekse, HDP getirecek. Gün dayanışma günüdür, yalanları söyleyenlerin yüzüne haykırma günüdür. Onlar korkuyu büyüterek, halkı teslim aldıklarını sanıyorlar. Ama öfke korkuyu geçti. HDP Türkiye’nin geleceğinin en büyük partisidir. Bir gün herkes HDP’li olacak.”