Mezopotamya Ajansı olay hakındaki gelişmeleri şu şekilde aktardı: Barış Çakan adında 20 yaşındaki bir Kürt genci, dün akşam saatlerinde, Etimesgut’ta Alsancak Mahallesi’nde kalbinden bıçaklanarak yaşamını yitirdi. Bölgedeki haber kaynaklarımız saat 22.45 sularında ajansımıza ulaşarak, Çakan öldürüldüğü ve ölümüne yol açan nedenin “Kürt müzik çalması” olduğunu aktardı.  

İddialar üzerine Çakan ailesine ve ailenin ilişkili olduğu siyasi parti ile derneklere ulaştık. Aile fertlerinden ulaştığımız Doğan Çakan, kuzeninin “Kürtçe müzik dinlediği için öldürüldüğü” bilgisini paylaştı. Doğan Çakan, bu bilginin kendi ailesinden aldığını kaydetti ve “Daha önce de Kürtçe müzik dinlediğimiz için saldırıya uğradık” ifadelerini kullandı. 

Çakan, dünkü görüşmemizde “Yanlış değilsem bir müzik meselesi var. Bunlar müzik açmış. Bizim de başımıza geldiği için bu ırkçı faşistler ‘Siz Kürtçe dinliyorsunuz, çok ses vermişisiniz’ diyerek kavgaya tutuştukları gibi rahmetlinin arkadaşı kaçıp gidiyor” dedi. 

HABER GERÇEK 

Haberlerin yayılması ve gündem oluşturması ardından Doğan Çakan, Twitter hesabından, “Algı diyenler olmuş, fakat haber gerçek ve yakın akrabam kendisi. Örgüt üyesi diyenler var. İnşaatta amelelik yapan, karıncayı bile incitmeyen bir çocuktu kendisi” paylaşımı yaptı.

Ancak ilerleyen saatlerde Çakan, emniyet birimlerine teşekkür eden ve valiliğin açıklamasını beklediklerini ifade eden paylaşımlar yaptı.

HESAP KAPATILDI

Ardından Çakan, Ankara Valiliği tarafından “Ezan tartışmasında öldürüldü” şeklindeki açıklamayı paylaştı ve gün içerisinde de Twitter hesabını kapattı. Doğan Çakan, Twitter hesabının kendisine ait olmadığını söyledi ve bugün kimi medya kuruluşlarına valiliği doğrulayan açıklamalarda bulundu. 

VALİLİK AÇIKLAMASINDAN SONRA...

Barış Çakan'ın ölüm haberi duyurulduktan sonra ailesi, çocuklarının Kürtçe müzik dinlediği için öldürüldüğü yönünde bilgilere ulaşıyor ve bunu yakınlarıyla paylaşıyor. Ancak valiliğin açıklamasından sonra aileden gelen açıklamalar da değişiyor. Valilik açıklamasından sonra ajansımıza konuşan baba Nihat Çakan, şunları söyledi: "Oğlumun arkadaşı diğer kişilere, 'Ezan okunuyor, ezana saygınız olsun. Ezan bittikten sonra tekrar müziğinizi dinleyin' diyor. O esnada birbirlerine giriyorlar. Ve çocuğumun arkadaşı kaçıyor. Çocuğum 3 kişinin elinde kalıyor. Abdest aldı. 'Saat kaç, ben namaz kılacağım' dedi. '10 dakika var' dedim, ezan okunmasına. 20.15'de ezan okunuyor. O esnada zaman geçti, 25 dakika sonra cenazesini gördüm."

DEDE: NEDEN KÜRTÇE MÜZİK 

Ancak Keçiören’de bulunan Adli Tıp Kurumu (ATK), Çakan’ın cenazesinin kaldırıldığı hastane ve Elvankent Mezarlığı’nda konuştuğumuz İstanbul’dan gelen akrabaları, kendilerine Çakan’ın “Kürtçe müzik dinlediği için öldürüldüğü yönünde” bilgi verildiğini söyledi.

Cenazeye yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle katılamayan, Mezopotamya Ajansı’nın ulaştığı Barış Çakan’ın dedesi Veli Çokyaman, kendisine haberi kızının verdiğini ve “Kürtçe müzik” yüzünden tartışmanın çıktığını aktardıklarını ifade etti. Dede Çokyaman, şunları söyledi: “Ölen çocuk benim torunum. Torunumun arkadaşı Karslıdır (Valiliğin açıklamasında yer verdiği B.A.). O çocuğun söylediğine göre, Barış Kürtçe müzik dinlemiş, onlar kabul etmemiş. Valilik olayı saptırıyor. Kızımın bana söylediğine göre, Barış’ın arkadaşı aileye öyle söylemiş. Onlar da bize böyle söylediler. Herkes buna şahit. Olay anı söylenenler doğrudur. Saptırılıyor.”

KUZENLER DOĞRULADI 

Barış Çakan’ın defnedilmesi ardından Çakan ailesinin evine giden muhabirlerimiz, Çakan’ın iki kuzeniyle bir görüşme gerçekleştirdi. Taziye evinin kapısını açan Çakan’ın kadın kuzeni, öldürülme nedeninin “Kürtçe müzik yüzünden” olduğunu söyledi. Bunun üzerine, evden bizimle konuşan kişiye müdahale edildi. 

Evin önünde konuştuğumuz Barış Çakan’ın bir başka kuzeni ise, şunları söyledi: “Orada 2-3 tane arkadaş geliyor, amcamın oğlu orada Kürtçe müzik açıyorlar. Ondan sonra kargaşa çıkıyor. ‘Müziği kapatın’ diyorlar. Herhalde bizimkiler de onlara ‘Siz kapatın’ diyor. Ortalık geriliyor. O Barış’ın yanındaki arkadaşı kaçıyor. Barış tek kalıyor. O da bir bahçeye giriyor, kendini savunmaya çalışıyor ama savunamıyor. 3 kişi geliyor, kalbine iki bıçak darbesi vurup gidiyorlar.” 

“Bu bilgiyi size kim verdi” sorusuna Çakan’ın kuzeni, şöyle cevap verdi: “Amcam (Barış’ın babası) söyledi. Bu doğrudur. Niye biliyor musunuz? Zaten biz geldiğimizde amcamlar hastaneye gitti. Amcamlar gittiklerinde Barış yerdeydi. Barışın yanında da kardeşi… Kardeşi olmazsa da bizim en yakın arkadaşlarımız vardır. Onlar da yalan söylemez. Allah kabul etmesin, ne diyelim. Barış’ın babası olan amcam namazında niyazında olan biridir. Kendimden şüphelenirim, ondan şüphelenmem. Onların söylediklerini söylüyorum ben.”

Her iki kuzen de, İçişleri Bakanlığı ve valilik tarafından yapılan açıklamalar sonrası hedef göstermelere dair kaygıları olduğunu ve isimlerinin gizli kalmasını istedi.

MA / Emrullah Acar - Diren Yurtsever