Aralarında Barış Annelerinin de bulunduğu 5'i tutuklu 14 kadının yargılandığı davanın ilk duruşması, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmada tutuklu anneler hazır bulunurken, HDP eski milletvekili Asiye Kolçak ve bazı tutuksuz kadınlar da duruşmada hazır bulundu. Özgürlükçü Hukukçular Platformu'ndan (ÖHP) çok sayıda avukatın takip ettiği duruşmayı, HDP Milletvekili Hüda Kaya ile Züleyha Gülüm ve aileler izledi. Duruşma tutuklu annelerin savunması ile başladı. 

Mahkeme başkanı, sanıkların ve avukatların Kürtçe tercüman talebine yönelik "Biliyorlarsa konuşsunlar. Yoksa duruşmayı uzatırlar" dedi.
 
CENAZELERİN KARŞILANMASI EYLEM OLARAK NİTELENDİRİLDİ 

İlk olarak savunma yapan Aynur Taşdöğen, kendisine yönelik suçlamalar içerisinde yer alan iddialar üzerinden 7 yıl geçtiğini ifade ederek, hatırlamadığını söyledi. Mahkeme başkanı, Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in cenazelerinin İstanbul'da karşılanmasını da "eylem" olarak nitelendirdi.
Tutuklu Ayşe Yıldız Çiçekçi de savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi. 2012 yılında BDP PM üyesi olduğunu ve İstanbul'da çalışma yaptığını söyledi. Çiçekçi, yaptığı çalışmaların BDP'nin çalışmaları olduğunu ve bunun suç sayıldığını belirtti.
 
Tutuklu Canşah Çelik de savunmasında suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi. Tutuklu Arife Çınar, savunmasında, 2012 yılında BDP PM üyesi olduğunu hatırlatarak, suçlamaları kabul etmediğini ifade etti. O dönemdeki açlık grevi eylemlerine dair çeşitli basın açıklamalarına katıldığını dile getirdi. Çınar, "Yaptıklarımız suç ise neden 7 yıl beklendi. O gün neden işlem yapılmadı?" diye sordu.
 
"SANA NEDEN ANNE DİYORLAR?"

Barış Annesi Rıhan Akgül, Kürtçe savunma yaparak, 2012'deki açlık grevlerine destek eylemlerine ilişkin, "İnsani, vicdani olarak eylemlere katılmış olabilirim. İnsanlık için, barışın gelmesi için cezaevlerinin kapısının açılmasını istiyorum. Tüm tutukluların bırakılıp evlerine gelmesini istiyorum" dedi. Akgül'ün savunması sırasında mahkeme başkanı "Sana telefonda neden anne diyorlar" demesi dikkat çekti.
 
SARI KIRMIZI YEŞİL RENKLERİ SUÇ SAYILDI

Mahkeme başkanı, sarı, kırmızı, yeşil renkleri de "PKK'nin renkleri" olarak tanımladı. "Evinde sarı, kırmızı, yeşil renkli bezler bulunmuş. Buna dair ne diyorsun. Yani PKK'nin renkleri" diyen mahkeme başkanına Akgül, "Onları biz düğünde, kınalarda kullanıyoruz" diye yanıt verdi. Mahkeme Başkanı bunun üzerine "PKK'nın renkleri olduğunu bilmiyor muydun?" diye sordu.

Barış Annesi Fatıma Kaya da savunmasında suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi. Ardından tutuksuz yargılananlar savunma yaptı. Avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti açıkladığı kararında 5 tutuklu annenin tahliyesine karar vererek, duruşmayı 27 Aralık gününe erteledi. (MA)