“İnsan Hakları, Demokrasi ve Barış için Birlikte Mücadele, Herkes için Adalet” teması ile bu yıl 18. kez düzenlenen Ayşenur Zarakolu Düşünce ve ifade Özgürlüğü Ödülü sahiplerini buldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen ödül törenine Zarakolu'nun oğlu Sinan Zarakolu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hişyar Özsoy, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, İnsan Hakları Deneği (İHD) Eş Genel Başkanı  Eren Keskin, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, insan hakları savunucuları ile çok sayıda kişi katıldı. 

Tören, Zarakolu'nun yaşam hikayesini konu alan sinevizyon gösterimi ile başladı. 

‘ZULME KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM’

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Zarakolu’nun yaşamı boyunca korkusuzca insan hakları mücadelesi verdiğini kaydetti. İktidarın her türlü muhalif söylemi, eleştiriyi, itirazı cezalandırma boyutuna vardırdığını belirten Yoleri, Türkiye’nin dünyada en çok gazeteci tutuklayan ülke konumunda bulunmasını işaret etti. Yoleri, zulme karşı  yaşamını mücadeleye adayanlar için mücadeleyi daha da  yükseltilmek gerektiğini kaydetti. 

‘MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Ardından Zarakolu'nun oğlu Sinan Zarakolu söz aldı. Zarakolu, annesinin mücadelesinden ve bıraktığı mirastan gurur duyduğunu, annesinin yaşamı boyunca verdiği insan hakları mücadelesini sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Ardından İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu ödülü verilmek üzere sahneye çağrıldı. Ödülünü Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe’den alan Öztüroğlu, insan hakları mücadelesi veren bir kadın olarak ödüle layık görülmesinin kendisi için büyük bir gurur olduğunu belirterek, Kobane ve Şengal’den gelenlerle yaptığı dayanışma çalışmaları ve dernek faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklandığını ve hakkında açılan davanın hala sürdüğünü ifade etti. Tüm baskı ve engellemelere karşın insan hakları mücadelesi vermekten vazgeçmeyeceğini vurgulayan Öztürkoğlu, mücadele veren tüm insan hakları savunucularına teşekkür etti.

MIZRAKLI’NIN MESAJI OKUNDU

Ardından HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, ödüle layık görülen bir diğer isim olan tutuklu kayyım atandıktan sonra görevinden alınan tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın ödülünü almak üzere çağrıldı. Ödül verilmeden önce Mızraklı’nın tutuklu bulunduğu Kayseri Cezaevi’nden tören için gönderdiği mesaj okundu.

Mızraklı’nın mesajı şöyle:

“1925 şehitlerinden 1980’de 5 No’lu da faşizmin zulmüne  bedenlerini ateşe vererek cevap olanlara. Bu hafıza çok derin, bu roman çok uzun. Sevdası  çok temiz çok insani. “ Onur, özgürlük, adalet, barış” arayışı. Her türden tutsaklığa itiraz; kimliklerin, dillerin, doğanın, inançların ve kadınların esaretine itiraz. Geçmişlerimiz benzer, geleceğimiz ortak. 1990’da İHD Gene Kurulunda Vedat Aydın tarihi Kürtçe konuşmasını yaptığında oradaydım. Şehit Ape Musa da oradaydı. Hep beraber bir özlemi dile getiriyorduk. İnsanlığın en büyük felaketinin- terörünün-eşitsizlik, adaletsizlik, güvensizlik ve talan üreten sistemler olduğunu söylüyorduk. Bu yolda yürürken söylediklerimiz ve yaptıklarımızdan ötürü zalimlerin bizlere bir takım bedeller ödettirmeye kalkacaklarını biliyorduk, biliyoruz. Şunu da biliyoruz ki  hiç birimiz  canlarını yitirenler kadar ağır bir bedel ödemedi de. Bütün bunlar olmuş iken yine de erdemle, naiflikle adeta sufiler, dervişler misali ülkeye-coğrafyaya uçurumun kenarında seksek oynattıran zalimlere demokrasi dersleri verdik. Halkın yenilmez olduğunu bir kez daha gösterdik.

Yoldaşlarım söz çok uzun ve mücadele çok büyük. Beni layık gördüğünüz “Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülünü” bu uğurda zindanda bulunan ve bu yola düşmüş herkes adına alıyorum. Bizleri onurlandırdınız. Bu çerçevede  özgür yaşam hakkı ve hukuk mücadelesi veren Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ı selamlıyor ve özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum. Anaların ve çocukların ağlamadığı, kadın deminde ,engelsiz bir gelecek umudu ve inancı ile sizleri kucaklıyorum. Sağlıkla kalın…”

ÖDÜLÜ KADINLARA İTHAF ETTİ

Okunan mesaj ardından İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin tarafından Adnan Selçuk Mızraklı’ya verilen ödül vekaleten HDP Milletvekili Hişyar Özsoy’a takdim etti. Özsoy ödülü, Mızraklı adına katledilen, şiddet gören ve özgürlük mücadelesi veren kadınlara ithaf etti.

Tören toplu fotoğraf çekimi ardından son buldu.