Dersim'de, 5 Ocak 2020’de kaybolan Üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun ailesi, 2 yıldır adalet mücadelesini sürdürüyor. Doku’nun akıbetini sormak için 1 Ocak’ta Tunceli Adliyesi önünde adalet nöbetine başlayan aile, 22 Şubat’ta Ankara’ya geldi. Meclis’te grubu bulunan muhalefet partileriyle görüşen aile Adalet Bakanlığı’ndan randevu almak için bakanlık önünde nöbet tuttu. Bakanlıktan yanıt alamayan aile polis şiddetine uğradı.

Adalet taleplerini Dersim’den Ankara’ya taşıyan aile, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de Gülistan Doku’nun akıbetini soracak.

KARDEŞİNİN DÖVİZİNİ TAŞIYACAK

Kardeşi Gülistan Doku’nun her 8 Mart’ta alanlarda olduğunu vurgulayan ablası Aygül Doku, hep “Sen bağır ki şiddet sussun” dövizi taşıdığını söyledi. Bundan sonra her 8 Mart’ta kardeşinin kaldırdığı dövizi taşıyacağını dile getiren Doku, “Gülistan’ın sesi olmaya devam edeceğim. Nefes aldığım sürece pankartı benim elimde olacak. Gülistan o pankartı kaldırırken bütün canlılar adına kaldırdı. Benim de bütün canlılardan istediğim Gülistan’ı karanlıkta bırakmamaları. Karanlıkta kalmayı hak etmiyor, kimse hak etmiyor” dedi. 

‘GÜLİSTAN’I KARANLIKTA BIRAKMAYIN’

Gülistan Doku’nun kadın bilinciyle hareket ettiğini vurgulayan abla Doku, “Gülistan, babam izin vermemesine rağmen Özgecan Aslan kardeşimiz için Mersin’de yapılan eyleme katılan bir kadındı. Ceren Özdemir öldürüldüğünde de aynı şekilde tepkisini ortaya koyan bir kadındı. Gülistan kadın olaylarına çok duyarlıydı, kimliğine bakmazdı. Ben de herkesten, kimliği ne olursa olsun Gülistan’ı karanlıkta bırakmamalarını istiyorum” ifadesinde bulundu. 

POLİSİN ŞİDDETİ

Kardeşinin bulunması için verdikleri mücadeleye de değinen Doku, polisin uyguladığı şiddeti anlattı.  Doku, “Kadın polisler de bize saldırdı. Özellikle hemcinsim olduğu için, bu konuda çok üzüldüğümü belirtmek isterim. Polisin kendisine de bildirdim ‘en çok kadın olduğunuza üzüldüm’ dedim. Bir kadın polisin görevini aşıp saldırma noktasına gelmesi, canımı bir kadın olarak yaktı. Yoksa bu olayda iki yıldır yaşamadığım acı kalmadı” diye konuştu.