Küresel salgın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını resmi rakamlara göre Koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 339 kişi daha hayatını kaybetti, 37 bin 674 yeni vaka tespit edildi. Ancak bilim insanları bu rakamların gerçeği yansıtmadığını, ölüm ve vaka sayılarının çok daha fazla olduğunu belirtiyor. Salgın ile mücadelede eleştirilen iktidar ise korona aşısıyla ilgili vaatlerini yerine getirmediği gibi ülkede aşı sıkıntısı yaşanıyor. Tartışmalı kararlara imza atan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Koca, aşı tedariki konusunda 2 ay güçlük yaşanacağını belirterek, Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak belirlendiğini duyurdu.

Yeni Yaşam Gazetesi'nden Gülcen Dereli'ye konuşan Prof. Dr. Pınar Saip, elde aşının kalmadığını belirtiyor.

HER ŞEY HAVADA!

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Bakanlık açıkladı, elimizde aşı yok diye. Sonuçta geleceğini vaat ettiği aşılar var. Belli bir doz anlaşma yaptık diyorlar. Onlar haziran, eylül falan gibi uzan vadede, çok yakın dönemde verilmiş bir takvim yok maalesef. Bir de her zaman verilen takvimler de tutmuyor. Aşılama işlemlerinin çok daha erken başlanıp çok daha hızlı mayısa kadar bitirilmesi planlamıştı. Ama şu anda Sinovac’le araları açıldı. Tüm bu süreçler şeffaf yürütülmediği için her konuda olduğu gibi aşı konusunda da gidişatı bilemiyoruz. Şu anda aldıkları Sinovac’ın ilk dozlarına kesinlikle randevu verilmiyor. Sadece ikinci dozlarına randevu veriliyor. İlk doz için Sinovac aşısı yok diyebiliriz. Pfizer-BioNTech'in de şu anda ilk dozu olanlara ikinci randevu verilmişse yapılacak, ikinci randevu verilmemişse 12 hafta sonunda yapılacak şekilde randevu verilecek. Bütün bunlar elde aşı olmadığını gösteriyor" diye konuştu.

GÜNLÜK AŞILAMA DÜŞÜK 

Salgının en başından bu yana hükümetin şeffaf bir politika izlemediğinin altını çizen Prof. Dr. Saip, şöyle devam etti: "Hükümet aşı ile ilgili iddialarını gerçekleştirmedi. Mayıs-Haziran ayına kadar 140 milyon doz aşı gelecek ve yapılacaktı. Toplumsal bağışıklığı sağlayacak doz yani 140 milyon aşının hızlıca yapılması lazım. Bize baştan hazirana kadar bitireceklerini vaat etmişlerdi. Ama bu gerçekleşmedi. Daha sonra bu eylül-ekime bırakıldı. Zaten bu süreçte günlük yapılan aşı miktarları da çok düşük. Günde 120 bin 140 bin aşı yapılıyor. Aslında bir milyon doz yapabilme kapasitesi var. Aşı olsa çok hızlı aşılama süreci tamamlanabilir. Söylemler sadece oyalamaya yönelik maalesef."

SENDİKALARA ÇAĞRI

Sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunan Saip, "Bir an önce aşı talebinin her kesimden yükselmesi lazım. Şu anda aşı tereddüttü ile ilgili konulara hiç takılmamak gerekiyor, onlar da oyalamaca. Zaten toplumun yüzde 75-80’nini hedefliyorsanız yüzde 20’lik kesim yaptırmasa da olur. Sonuçta toplumun özellikle çalışan kesimlerini hızlıca aşılanması gerekir. Bütün sendikaların ve kesimlerin bunu talep etmesi lazım" dedi.

ŞİRKETLER İÇİN Mİ?

Aşı konusunda yaşanan sorunların altında yatan nedenlerden biri olarak hükümetin özel şirketlere alan açma planının olduğu iddiaları gündemde. Hükümetin kamusal olarak değil aşı konusunu özel şirketlere havale ederek tedarik etmeyi planladığı belirtiliyor. Uzmanlara göre bu kamu eliyle şirketlere servet transferi olduğu gibi sermayeyi kamu sağlığına tercih etmek anlamı taşıyor.

590 MİLYON AŞILANDI 

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, dünya çapındaki Kovid-19 salgınında tespit edilen vaka sayısı 150 milyon 336 bin 400'e yükseldi. Ölüm ise 3 milyon 166 bin 902’yi geçti. Dünya genelinde şu ana kadar 590 milyondan fazla kişi koronavirüs aşısının en az bir dozunu yaptırdı. Son açıklamalara göre 13 milyon 109 bin 458 kişi en az bir doz aşı alırken, yaklaşık 7 milyon 954 bine yakın kişi de iki doz korona aşısı yaptırdı. Geçtiğimiz haftalarda nüfusa göre sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya ve İtalya'nın büyük yükselişi de göze çarpıyor. Bu ülkelerde şu anda nüfusun en az yüzde 18'ine ilk doz aşıyı yaptırmış durumda. Avrupa'da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de ise aşılananların nüfusa oranı yüzde 48'i geçti ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere büyük fark attı.

TÜRKİYE'DE ORAN DÜŞÜK

Aşı konusunda ülkeler arasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere'de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor. Bazı ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, zengin ülkelerin ihtiyacından fazla aşı sipariş etmesiyle yoksul ülkelerin aşıya ulaşamaması acı bir gerçek. Türkiye'de ise sadece nüfusun yaklaşık yüzde 15,34'üne aşı yapıldı.

AŞIDA ADALETSİZLİK

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanım Ghebreyesus, dünya genelinde aşıya erişimde çok büyük bir dengesizlik olduğunu söylemişti. Ghebreyesus, “Korona aşısının dünya çapındaki dağılımında şok edici bir dengesizlik var. Birçok ülkede risk altındaki insanlara yetecek kadar bile aşı yok. Yüksek gelire sahip ülkelerde ortalama her dört kişiden birine Kovid-19 aşısı düşüyor. Düşük gelirli ülkelerde ise her 500 kişiden sadece biri koronavirüsü aşısına erişebiliyor” demişti.