Urfa'nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 genel seçimleri öncesi 14 Haziran günü AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korucu olan yakınları ve korumalarının seçim çalışması esnasında Şenyaşar ailesi fertleri ve işyerlerine dönük saldırısının üzerinden 2 yıl geçti. Şenyaşar ailesine yönelik işyerlerinde başlayıp, yaralıların kaldırıldığı hastanede devam saldırıda, baba Hacı Esvet Şenyaşar ile çocukları Celal ve Adıl Şenyaşar ile birlikte AKP’li vekilin ağabeyi Mehmet Ali Yıldız yaşamını yitirmiş, Ferit, Memet ve Fadıl Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 9 kişi ise yaralanmıştı. Olaydan sonra tedavi gördüğü hastanede gözaltına alınan yaralı kardeşlerden Fadıl Şenyaşar, tutuklanıp Elazığ Cezaevi’ne konuldu. 

Eşi ve iki çocuğunu kaybeden, bir çocuğu cezaevine konulan anne Emine Şenyaşar, iki yıldır adaletin yerini bulmasını bekliyor.

ADALET NEREDE?

Gerçekleştirilen saldırı ile tüm ailesinin yok edilmek istendiğini dile getiren anne Şenyalar, “3 canımızı katlettiler. Geri kalanlar ise hepsi yaralandı. Oğlum Fadıl ise 3 yıla yakındır tek kişilik bir hücrede tutuluyor. Onu da orada çürütüyorlar” diye belirtti. Cezaevindeki oğlunun serbest bırakılmasını isteyen anne Şenyaşar, “Yeter artık bu zulmü kaldıracak takatimiz kalmadı. Ailecek bize zulüm yaşatılıyor. Neden adalet yok? Neden oğlum tek kişilik bir hücrede tutuluyor? Oğlumun babasını kardeşlerini öldürdüler kendisini de cezaevine attılar. Bizi katledenler ise sürekli dükkânımızın önünde geziyorlar. Benim ağlamaktan gözlerim kör oldu. Savcının yanına gidiyoruz kovuyor. Adalet yok! Her gün bu zulmü bize yaşatıyorlar. Ailemden 3 kişiyi katlettiler. Bir oğlumu da cezaevine attılar. Buna nasıl bir adalet? Adalet nerede?” diye sordu.  

‘BU ZULMÜ KALDIRAMAYIZ’

Babası ve iki kardeşinin katledilmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen açılan davada bir milim ilerleme kat edilmediğini söyleyen Ferit Şenyaşar da, geçen süre zarfında her şeyin ailesinin aleyhine gelişmesinden yakındı. Ailesinden 3 kişiyi katledenlerin dışarda rahat bir şekilde hayatlarını sürdürdüklerini, tutuklanan kardeşinin ise iki yıldır tek kişilik hücrede tutulduğunu ifade eden Şenyaşar, ailece yaşadıklarının verdiği ağırlığı “Bu zulmü kaldıramayacak durumdayız” diyerek dile getirdi. Şenyaşar, “Olayın aydınlatılması için iş yerimiz ile hastanedeki kamera görüntülerinin tarafsız hâkim ve savcılar tarafından incelenmesini ve adaletli bir yargılamanın yapılmasını istiyoruz” diye belirtti.

‘DAVAMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Kardeşi Fadıl’ın suçsuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu söyleyen Şenyaşar, “Şu ana kadar Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 8 şikâyet dilekçesi yazdık CİMER, Sağlık Bakanlığına, onlar Adalet Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı İçişleri Bakanlığı’na, bunlarda valiliğe devrediyor. En son bize ‘Soruşturma devam ediyor’ deniliyor. Bu nasıl bir soruşturmadır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bir ay sonra mahkeme olacak. Şayet mahkemede adaletli bir karar çıkmazsa, adalet mücadelemizi Ankara’ya taşıyacağız. Adalet için sonunda kadar mücadele edeceğiz. Ya bizi de tutuklasınlar ya da bizi de öldürsünler. Başka çaresi yok. Biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İDDİANAME TARAFLI 

Şenyaşar, son olarak şunları söyledi: “İş yerimizde bize saldırdıklarında hepimiz yaralıydık. Asıl katliam hastanede oldu. Ama hazırlanan iddianamede hastane boyutu ile iş yerimizin ayrı tutulmuş. Bu iddianame kabul edilmez. Bu iddianameyi hazırlayanlar açıkça taraf olmuşturlar. Onun için bu iddianamenin iptal edilmesi gerekiyor. Yani iddianame suçluları aklamak için hazırlanmış. Tarafsız bir iddianame hazırlanarak kardeşimde cezaevinde çıkmalıdır. Hastanedeki saldırıda annem katliamda kimin elinde silah olduğunu ve kimlerin katliamda yer aldığını hepsini tek tek teşhis etti. Ama buna rağmen kimse tutuklanmadı. Bizim tarafımızda adalet yok.”

OLAYA İLİŞKİN 

Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapıldığı 24 Haziran 2018 tarihi öncesi 14 Haziran günü Urfa'nın Suruç ilçesindeki "Bir Milyoncular" sokağında yaşanan saldırıda Celal Şenyaşar ve AKP’li milletvekilinin ağabeyi Mehmet Ali Yıldız yaşamını yitirmiş, Adil, Fadıl, Ferit ve Mehmet Şenyaşar kardeşler ise yaralanmıştı.

Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılan kardeşler ve onları ziyarete gelen babaları Hacı Esvet Şenyaşar, hastane içinde Yıldızların saldırısına uğramış, buradaki saldırıda Hacı Esvet Şenyaşar ve oğlu Adil Şenyaşar yaşamını yitirmişti. Hastaneden yaralı olarak kaçırılan Fadıl Şenyaşar Diyarbakır'daki, Mehmet Şenyaşar Antep'teki, Ferit Şenyaşar ise Urfa'daki bir hastaneye kaldırılmıştı. 

Tedavileri tamamlanmadan savcılık talimatı ile Urfa Adliyesi'ne çıkarılan Fadıl Şenyaşar tutuklanıp cezaevine gönderilirken, Mehmet Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar kardeşlerin ifadeleri alınıp serbest bırakıldı. AKP’li Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ın da yaşamını yitirdiği olaya dair somut ifadeler ve görüntüler olmasına rağmen, Yıldız ailesinden kimseye dokunulmamıştı. Olaydan 17 ay sonra Enver Yıldız koruma ordusu ile geldiği Urfa Adliyesi’nde tutuklandı. 

YARGI SÜRECİ

Savcılık olaydan 18 ay sonra iddianame hazırladı. İddianamede, Şenyaşar ailesine yönelik asıl saldırının yaşandığı hastanede yaşananlar iddianamede yer almadı. İddianamede yine sağlam şekilde girdiği hastaneden kafası ezilmiş halde ölü olarak çıkan Esvet Şenyaşar’a dair de herhangi bir bilgi yer almadı. Olayın hastane boyutuna dair incelemenin devam ettiği belirtilen iddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi. 

Hazırlanan iddianamede, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşlerin yanı sıra AKP’li Yıldız’ın akrabaları olan Kenan, Abdurrahman, Mustafa, Nihat ve Süleyman Yıldız da “müşteki şüpheli” olarak yer alıyor. Yine Enver, Ali, Mehmet ve İbrahim Yıldız ile İbrahim Halil ve Mehmet Şimşek de “şüpheli” olarak yer aldı. İddianamenin kabul edilmesinin ardından davanın ilk duruşmasının 24 Mart 2020 tarihinde görülmesine karar verilmesine rağmen,  dosyasının nakli talebi kabul edilerek, dava Malatya’ya taşındı. İlk duruşma koronavirüs (Kovid-19) salgınına takıldı. 15 Nisan’da Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gereken duruşma, Nöbetçi 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti dosya üzerinde yaptığı inceleme ile Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 5 Temmuz’a erteledi.

Mezopotamya Ajansı / Barış Polat