İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla her hafta sürdürdükleri eylemin 631’incisini sosyal medya hesabı üzerinde yayınladıkları video ile gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Nisan 1993’te gece yarısı evine gelen yüzü maskeli iki kişi tarafından alıkonulduktan iki hafta sonra cansız bedeni bulunan Abdulhakim Tanrıverdi’nin failleri soruldu.

EVİNDEN ALINDI

Tanrıverdi’nin hikayesini paylaşan İHD Diyarbakır Şubesi YK Üyesi Mustafa Altıntop, Tanrıverdi’nin eşinin anlatımlarını ve beyanlarını aktardı. 

Tanrıverdi ailesinin 1993 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesi Kuştepe köyünde bulunan evlerinde uyudukları sırada kapılarına yüzü maskeli 2 kişinin geldiğini belirten Altıntop, evin naylon kaplamalı penceresinin çerçevesini yırtan şahısların Abdulhakim Tanrıverdi’ye Kürtçe seslenerek dışarı çıkmasını söylediklerini kaydetti. 

Bu sırada bir el bombasını evin içine doğru uzatan şahısların, “Dışarı çıkmazsan bombayı içeri atarız” tehdidinde bulunduklarını söyleyen Altıntop, “Tanrıverdi, ‘kimsiniz’ diye sorması üzerine ise ‘Seni ilgilendirmez, sen dışarı çık’ cevabı ile karşılaşır. Önce Abdulhakim Tanrıverdi, ardından da eşi dışarı çıkar. Abdulhakim Tanrıverdi’nin eşi dışarı çıktıktan sonra yaşadıklarını şöyle anlatır: ‘Dışarıda gördüklerim iki kişiydiler ve yüzlerini puşi ile kapatmışlardı, sadece gözleri görünüyordu. Eşim götürürlerken kendilerine ‘Beni nereye götürüyorsunuz?’ diye soruyordu” diye belirtti.

TEMİZÖZ 'BİZ ÖLDÜRDÜK’ DEDİ

Tanrıverdi’nin eşinin sabah olduktan sonra yakınlarına haber verdiğini, Tanrıverdi’nin kardeşi durumu anlamak için Cizre İlçe Jandarma Karakol Komutanı Cemal Temizöz’ün yanına gittiğini anlatan Altıntop, “Cemal Temizöz, Tanrıverdi’nin kardeşine ‘Kardeşinizi arayıp peşine düşmeyin, onu biz öldürdük’ demiş” diye belirtti.

CENAZESİ 2 HAFTA SONRA BULUNDU BULUNDU’

Tanrıverdi’nin cesedinin olaydan yaklaşık 10-15 gün sonra iki çoban tarafından Düzova köyünde bulunduğunu ifade eden Altıntop, bu duyum üzerine Tanrıverdi ailesinin olay yerine gittiğini söyledi.  Tanrıverdi’nin bedeninde yanıklar, elleri bağlı, kafası arka kısımdan kırılmış ve tanınmayacak durumda cesedi bulunduğunu belirten Altıntop, eşinin Tanrıverdi’yi elbiselerinden tanıdığını ifade etti. 

Altıntop, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” demekten vazgeçmeyeceklerin, bu taleplerini ısrar ve inatla sürdüreceklerini belirtti.(Diyarbakır/MA)