AKP ve MHP tarafından hazırlanıp, baroların yapısını değiştiren “çoklu baro” yasasının Meclis’ten geçirilmesinin ardından her iki partinin gündemindeki bir diğer konu olan sosyal medyaya ilişkin düzenlemeler içeren teklifi de Meclis Başkanlığı’na sundu.

 “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Değişiklik Yapılamasına Dair Kanun Teklifi” adı verilen yasal düzenleme 9 maddeden oluşuyor. 

AKP Grup Başkanvekili Özel Zengin, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduklarını duyurdu.

‘ÖNCELİĞİMİZ SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARININ KAPANMASI DEĞİL’

Zengin, teklife dair yaptığı açıklamada, "Kanunda 'sosyal ağ sağlayıcı' tanımı yapıyoruz. Bu sağlayıcıların Türkiye'de bir merkez oluşturmalarını istiyoruz. Soruşturma ve kovuşturmaya imkan veren düzenleme yapacağız. Muhataplık oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

"Bizim birinci önceliğimiz asla bu sosyal ağ sağlayıcılarının kapanması değil” diyen Zengin, düzenlemeyi şu sözlerle savundu: "Sosyal medyadaki hakarete, küfre, bu medya aracılığıyla yapılan tacizlere son vermeyi hedefliyoruz" 

Meclis’e sunulan teklifte, sosyal ağ sağlayıcılara ilişkin yeni bir tanımlama yapılıyor. Bu kapsamda kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlandı.

İDARI PARA CEZALARI

Teklifte yer sağlayıcılarının yükümlülükleri de düzenledi. Buna göre, yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında 1 milyon TL’den 10 milyon TL’ye kadar idari para cezası verilecek.

Düzenlemede, mevcut yasada var olan “İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir” ifadesinde yer alan “erişimin engellemesi” ibaresi yeni düzenlemede “içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi” şeklinde değiştirildi.

TEMSİLCİLİK İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Teklifte, yine sosyal ağların Türkiye’de bir temsilcilik bulundurulması ile ilgili düzenlemede yer alıyor. Buna göre, temsilci gerçek kişi ya da tüzel kişi olabiliyor. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde Türk vatandaşı olma zorunluluğu var. Sosyal ağ sağlayıcısı bu temsilcinin iletişim bilgileri kolayca görülebilecek ve doğrudan erişebilecek şekilde sitede yer verilecek.

Düzenlemeye göre, temsilci belirlemeyen sosyal ağ sağlayıcının 30 gün içinde yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde 10 milyon TL para cezası verilecek. Verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon TL daha idari para cezası verilecek. Yükümlülüğünü ikinci kez yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya reklam vermesi yasaklanacak ve para transferi yapılmayacak. 

Reklam yasağının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltması için sulh ceza hakimliğine başvuru yapılabilecek.

KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİ

Düzenlemede, sosyal ağ sağlayıcılarına kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda kişiler tarafından yapılacak başvuruları cevaplandırması için 48 saat süre verilmesi öngörülüyor. Verilecek cevapların olumsuz olması halinde sosyal ağ sağlayıcıya gerekçe gösterme zorunluluğu getirilecek.

ERİŞİM ENGELLEMELERİ

Düzenlemeye göre, hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içeriğin sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesi durumunda, bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu tutulacak.

Teklifin bu hafta komisyonda görüşülmesi, önümüzdeki hafta da Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor.(Ankara/MA)