Malatya'nın AKP’li Yeşilyurt Belediyesi, Eylül 2020’de “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” için 45 kişiyi Almanya’ya gönderdi. Gidenlerden 2’si dönerken, 43’ü ise geri dönmedi. Olayın araştırılması için müfettiş görevlendirildi. Söz konusu olayı belediyenin Nisan ayı Meclis toplantısında gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis üyeleri, geçtiğimiz yıl Şubat ayında planlanan yurt dışı gezisine Yeşilyut Belediyesi aracılığıyla gönderilen 45 kişiden 43’ünün geri dönmediğini içeren yazılı soru önergesi verdi. 

Önergede, “Geçtiğimiz yılın Şubat ayı Meclis oturumunda; Almanya’nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketi tarafından ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ adlı proje kapsamında 15/02/2020 ile 27/02/2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan çevre, eğitim ve kültürel inceleme gezisine Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri ile birlikte düzenlenecek olan ve 53 kişilik bir kafilenin katılmasının planlandığı gezi için belediyemizi de temsilen bir heyetin gönderilmesine, yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masrafların ilgili firma tarafından karşılanacağı inceleme gezisine belediyemizi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’un katılmalarının kabulüne yapılan oylamada katılanların oy birliği ile karar verilmişti. Ardından bu karara dayanarak, belediyemizin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 03.09.2020 tarihinde Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdığı yazıda 24.08.2020 tarihinde ilgili dernekle belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde bu geziye katılacağı, bu nedenle de bu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istenmiştir” diye belirtildi. 

43 KİŞİ DÖNMEDİ 

AKP’li Yeşilyut Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yanıtlaması talebiyle şu sorular yöneltildi: 

* Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir?

* Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir?

* Bu geziden iki belediye elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur?

* Eğer dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?”

Meclis toplantısında “Elimizdeki belgeleri inceleyip yazılı açıklama yapacağız” diyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, aradan geçen 4 güne rağmen sessizliğini koruyor.

DERNEKTEN YANIT

Bu arada, söz konusu yurt dışı gezisiyle ilgili Valiliğin idari soruşturmanın sürdürüldüğü, olayın araştırılması için de mülkiye başmüfettişi görevlendirildiği öğrenildi. Olaya adı karışan Kişisel Gelişim Dünyası Derneği Malatya Şube Başkanı Mehmet Sait Aytekin, Malatya’nın yerel gazetesi Busabah’a konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Yeşilyurt Belediyesi’nin ricası ile Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ne üye olan kişilerin yaklaşık iki hafta önce mülkiye başmüfettişinin yaptığı inceleme sonucu dernekten üyelik kayıtlarının silindiği iddia edildi. Aytekin, konuya ilişkin, “Bunlar normalde benim üyelerim değil. Bunlar belediyenin gelip, kendi kayıtlarını yaptığı insanlar. Yani hiçbirini ne gördüm, ne de tanıyorum. Ben AK Parti’ye güvendim. ‘Türkiye’den insanları oraya masraflarını ödeyerek götürdüğünü, çevre bilinci ile ilgili bir haftalık eğitim verdiklerini, sonra tekrar döneceklerini söylediler” diye belirtti.

Yeşilyurt Belediyesi’nin ricası ile 40-50 kişilik grubu üye yaptıklarını, üyelik işlemlerini ise belediyeden gelen personellerin yaptığını öne süren Aytekin, şöyle dedi: “Onları Almanya’ya gönderdiler, oraya kim gitti bilmiyorum. Sadece benden yardım istediler. Ben de bu anlamda yardımcı oldum. Daha sonrada valilikle ilgili Dernekler Masası’na durumu anlattım. Benim yaşım 60’a yakın, teknoloji ile çok aram yok. Hatta mülkiye başmüfettişi gelmişti oda gördü durumu. Onları tekrar üyelikten attı. Giden kişileri belediyeden öğrenebilirsiniz."