Bölgede küçük ve büyükbaş hayvancılığın yapıldığı kentlerin başında gelen Ağrı'da, daha önce her gün binlerce hayvanın getirildiği Hayvan Pazarı, gün geçtikçe bu kalabalığını yitiriyor. AKP iktidarının politikalarından kaynaklı herkesin artık bir borç bataklığına girdiğini dile getiren besiciler,  hayvancılığın artık bir geçim kapısı olmadığını söyledi.

'PARAYI BOMBAYA YATIRIYOR'

25 yıldır besicilik yaptığını belirten Ekrem Akboğa, yaşanan ekonomik krizlerden dolayı besicilerin ekonomik durumlarının gittikçe kötüye gittiğini ifade etti. Yem ve saman fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle besi hayvancılığı yapan çoğu arkadaşının bu işi bıraktığını vurgulayan Akboğa, “Bu hükümetin politikaları nedeniyle gidişatımız hiç iyi değil. İnsanların hepsi borçlu ve çok büyük bir kriz içerisinde. Durumuz her yıl geçtikçe daha da kötüye gidiyor durum. Devlet hayvancılık yapanların sorunlarının çözümü için hiçbir şey yapmıyor. Bu memlekette ne bir fabrika ne bir yatırım var.  Dünyadaki en kötü ekonomi politikasını AKP yürütüyor. Bu iktidarda bombalara verdiği parayı keşke iş olanaklarına yatırsaydı. Bu savaş olmasaydı ekonomimiz çok iyi olacaktı ama maalesef ülke her yerde savaş içerisinde" diye konuştu. 

PAZARDA SATIŞ YOK

Besicilerden Engin İranko de koronavirüsle birlikte krizin daha da derinleştiğini belirterek, “Yem ve saman fiyatları çok yüksek. Ben bir aydır hayvanları pazara getirmeme rağmen hala satamıyorum. Hayvan pazarı yeni açılmasına rağmen hiç kimse alım satım yapmıyor, dışarıdan da alıcı gelmiyor.  Böyle olunca biz de hayvan satamıyoruz” diye belirtti. Besicilerden Selim Selçuk da devletin dışardan et değil ucuz yem ithal etmesi gerektiğini ifade etti. Bir torba yem fiyatının en az 100 TL olduğunu vurgulayan Selçuk, bu durumdan dolayı bir hayvanı içerde besleyemediklerini belirtti. Satın aldıkları yemlerin dahi sahte olduğunu ileri süren Selçuk, “Etin ucuz olmasını ve tüketici ile besicinin kazanması isteniyorsa hükümetin doğru bir politika izlemesi gerekiyor. Dışarıdan ithal et getirilmesi büyük şirketlere kazandırıyor. Biz üretim yapmak istiyoruz ama maliyet çok yüksek olduğu için üretim de olmuyor” diye konuştu. 

'BORÇ KAFESİNDEYİZ'

30 yıldır Ağrı Hayvan Pazarı'nda cambazlık yapan Zeynel Taşdemir ise, ellerindeki hayvanları satamadıkları için ekonomik olarak batık bir durumda olduklarını belirtti. Taşdemir, “Şuan kurban bayramı yaklaşmasına rağmen hayvan piyasasında hiç bir hareketlilik yok. Hayvanlarımız günlerdin burada ve satış yapamıyoruz. Buradaki durum hayvancılığın öldüğünün resmidir. Tarım yapmak istiyoruz ama mazot çok pahalı olduğu için ekimimizin hasadını bile yapamıyoruz. AKP hükümeti bizi borç kafesine koymuş ve kıpırdayamaz durumdayız” diye konuştu. (Ağrı/MA)