Yunanistan’ın başkenti Atina’ya 80 kilometre uzaklıktaki Korinth Mülteci Gözaltı Merkezi’nde 17 aydır tutuklu olan 24 yaşındaki Kürt mülteci İbrahim Ergün, 27 Mart'ta tutulduğu konteynerin tuvaletinde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Tutukluluğuna devam kararı verilmesi üzerine intihar ettiği iddia edilen Ergün’ün cenazesi otopsi işlemleri için Atina’ya götürüldü. Otopsi sonuçlarının ardından Ergün'ün cezanesinin memleketi Muş’un Bulanık ilçesine gönderilmesi bekleniyor. 

Ergün'ün Fransa'da bulunan ağabeyi Feyzi Ergün, yaşananları Mezopotamya Ajansı'na (MA) anlattı. 

'ZULÜMDEN KAÇTI' 

Kardeşinin ülkedeki siyasi baskılardan kaynaklı 2019 yılında Yunanistan'a geçtiğini aktaran Ergün, kardeşinin İtalya’ya geçmeye çalışırken gözaltına alındığını ve Yunanistan'da açılan dava nedeniyle kampta tutuklu bulunduğunu ifade etti. Kardeşinin iltica talebinin, hakkında açılan davadan kaynaklı kabul edilmediğini söyleyen Ergün, kardeşinin intihar edebilecek biri olmadığını kaydetti. "Yunanistan gerekçesiz bir şekilde kardeşimi tutuyordu" diyen Ergün, "Her Kürt nasıl ki zulümden kaçıyorsa, O da aynı nedenlerle Avrupa’ya gelmek istiyordu. Kardeşim yapılan mahkemenin formalite olduğunu söylüyordu. Fransa’ya gelmek istiyordu. Ben de aynı gerekçelerle yurt dışına çıktım. Kardeşim zulümden dolayı ülkeyi terk etti ama cenazesini elimize verdiler” diye konuştu. 

'SORUMLU YUNANİSTAN'DIR' 

Kardeşinin ölümünün "kabul edilemez ve normal bir ölüm" olmadığını vurgulayan Ergün, intihar iddisına inanmadıklarını ve ölümden Yunanistan’ın sorumlu olduğunu söyledi. Ergün, “Bu insanın yaşamı o ülkenin sorumluluğu altındadır. 'Avrupa ülkelerinde insan hakları var' iddiasıyla buraya gelmek istedi ama cenazemizi ailemize verdiler. Tutuklu bir insandan devlet sorumludur. Kardeşimin ölümünden sorumlu olan Yunanistan devletine karşı her türlü davayı açacağız” şeklinde konuştu. 

MA / Dindar Karataş