Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Abdülkerim Avşar ve Abdülkerim Tekin adlı hükümlülerin istemleri dışında ailelerinden uzak bir cezaevine nakledilmeleri nedeniyle yapılan başvuruları Ekim 2019’da karara bağlayarak Türkiye'yi tazminata mahkûm etti. Türkiye'nin her iki başvurucunun "aile hayatına saygı yükümlüğünü" ihlal ettiği kararına varan AİHM, her başvurucu için 6 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Ancak AİHM’in verdiği bu ihlal kararına rağmen, tutuklu ve hükümlülerin istemleri dışında ikametgahlarından uzak cezaevlerine sevk edilme politikası sürdürülmeye devam ediliyor. Bu politikanın mağdurlarından bazıları ise tutuklu  belediye eşbaşkanları.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP)'den seçilen belediye eşbaşkanları, 19 Ağustos’tan itibaren görevlerinden uzaklaştırılarak tutuklanmaya başlandı. Partinin seçimlerde kazandığı 65 belediyeden 6’sının eşbaşkan adaylarına Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri için mazbataları verilmezken, şimdiye değin 32 belediye eşbaşkanı görevlerinden uzaklaştırılıp yerlerine kayyum atandı. 

Görevden alınan bu 32 belediye eşbaşkanından 27’si ise tutuklandı. Bunlardan Kulp Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ile Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Semire Nergiz, yakın zamanda tahliye edilirken, 24 belediye eşbaşkanı hala tutuklu. 

MOLASIZ, KELEPÇELİ SEVK 

Görevden alınmalar 19 Ağustos'ta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı ile Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Figen Altındağ’a dair alınan kararlarla başladı. 

Bu 3 belediyenin eşbaşkanlarından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, 22 Ekim'de, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz ve Kocaköy Belediyesi Eşbaşkanı Rojda Nazlıer ile birlikte "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Tutuklandıktan sonra Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne konulan 3 isim, 4 gün sonra bu kez buradan 563 kilometre uzaklıktaki Kayseri Bünyan Cezaevi’ne sevk edildi. Sevk işlemi, Mızraklı'nın hücrelere bölünmüş bir ring aracında kelepçeli ve molasız, 10 saat yolculuk koşullarında yapıldı. 

Tutuklu yargılanmaları Diyarbakır'da süren Mızraklı, Yılmaz ve Nazlıer’in sevk işlemleri hücrelere bölünmüş bir ring aracında, kelepçeli ve molasız yapılan 10 saat yolculuk koşullarında gerçekleşti.

Yine 22 Ekim’de "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan Van Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin de, Van Cezaevi’nin ardından ikametgahından 791 kilometre mesafedeki Osmaniye Cezaevine sevk edildi. Çetin'in tutuklu yargılandığı davası Van'da sürüyor.

Haklarında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla davalar açılan Mardin ve Van Büyükşehir belediye eşbaşkanlarının yargılanmaları ise tutuksuz olarak sürüyor.

Diyarbakır’ın Kulp Belediye Eşbaşkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ise, ilçede 7 kişinin öldüğü patlama nedeniyle 16 Eylül'de tutuklandı. Taş ve Ay, önce Diyarbakır D Tipi Cezaevine konuldu. Daha sonra her iki isimden Taş, ikametgahından 437 kilometre mesafedeki Osmaniye Cezaevi’ne, Ay ise ikametgahından 570 kilometre uzaklıktaki Tarsus Cezaevi’ne sevk edildi. Taş ve Ay, çıktıkları ilk duruşmalarında tahliye edildi.

BİN 27 KM UZAĞA SEVK

17 Eylül günü "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklanan Erzurum’un Karayazı Belediye Eşbaşkanı Melike Göksu ise, bin 27 kilometre uzaklıktaki Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Erzurum'daki davası süren Göksu'nun tutukluluk hali devam ediyor.

HAKKARİ’DEN ELAZIĞ’A

Hakkari'deki ikametgahlarında "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla gözaltına alınan Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Cihan Karaman ile Yüksekova Belediye Eşbaşkanları İrfan Sarı ve Remziye Yaşar, 18 Eylül'de tutuklanarak Elazığ Cezaevi’ne gönderildi. İkametgahlarından 631 kilometre uzaklıktaki cezaevine nakledilen Karaman, Yaşar ve Sarı’nın hakkında açılan dava ise Hakkari'de görülüyor.

MARDİN’DEN VAN’A 

Bu üç isim ile birlikte aynı gün tutuklanan Mardin’in Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanlarından Semire Nergiz, yine evinden 306 kilometre mesafedeki Elazığ Cezaevi’ne, diğer eşbaşkan Ferhat Kut ise, 430 kilometre uzaklıktaki Van Cezaevi’ne sevk edildi.

Avukatlarının tutukluluğuna dair yaptığı itiraz üzerine 15 Kasım'da tahliye edilen Semire Nergiz hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan dava Mardin'de halen sürüyor. 

RİNG HÜCRESİNDE SEVK

11 Kasım'da bu kez Van’ın İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları Azim Yacan ve Şehzade Kurt evlerine yapılan baskınla gözaltına alınıp, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Önce Van Cezaevine konulan Yacan ve Kurt, daha sonra 378 kilometre uzaklıktaki Erzurum Cezaevine sevk edildi. Yacan ve Kurt'un yargılandığı dava, Van'da devam ediyor.

DAİŞ KIZINI ÖLDÜRDÜ

DAİŞ'in 102 kişinin öldüğü Ankara Garı önündeki Barış Mitingi’ne yönelik saldırısında, kızını ve görümcesini kaybeden Urfa’nın Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çevik ise, 12 Kasım'da "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Adaylığı sonrası Ankara'dan Suruç'a taşınan Çevik, Urfa'dan 410 kilometre uzaklıktaki Tarsus Cezaevine sevk edildi. Çelik, tutuklu yargılandığı Urfa'daki davası sürüyor.

Devamında Mardin’in Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Nalan Özaydın 13 Kasım'da; Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü 14 Kasım'da; Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez 15 Kasım'da; Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz 9 Aralık'ta evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. 

4 İSİM DE TARSUS'A

"Örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla gözaltına alınan 4 isim aynı iddiayla tutuklandı. Tutuklu yargılandıkları dava Mardin’de süren bu isimlerden Öncü ikametgahın 442, Özaydın 583, Esmez  651, Yılmaz ise 572 kilometre uzaklıktaki Tarsus Cezaevine sevk edildi. 

MUŞ’TAN MARAŞ’A

Evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan ve 18 Aralık'ta çıkarıldığı mahkemece "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanan Muş’un Varto Belediyesi Eşbaşkanı Ülkü Karaaslan da, Varto'dan 692 kilometre uzaklıktaki Osmaniye Cezaevine sevk edildi. Yine aynı gün, aynı iddiayla tutuklanan Muş’un Bulanık Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Topçu ise 700 kilometre mesafedeki Maraş Türkoğlu Cezaevine sevk edildi. Topçu ve Karaaslan'ın tutuklu yargılandığı dava Muş'ta görülüyor.

EN KISA MESAFE!

Diyarbakır'daki evlerinde gözaltına alınan Sur Belediye Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir da, "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla 23 Aralık'ta tutuklandı.

Her iki isim ikametgahlarından 317 kilometre uzaklıktaki Erzurum Cezaevine sevk edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca haklarında açılan soruşturma sürüyor.

VAN’DA SADECE 3 İSİM KALDI

Evlerine yapılan baskınla gözaltına alınıp, 9 Aralık'ta "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklanan Van’ın Özalp Belediyesi Eşbaşkanları Dilan Örenci ve Yakup Almaç ile Van’ın Muradi Belediyesi Eşbaşkanı Yılmaz Şalan ise, başka kentlerdeki cezaevlerine sevk edilmeyen isimler olarak istisna kaldı. 

3 isim ikametgâhlarının bulunduğu Van Cezaevine konuldu. Örenci, Almaç ve Şalan'ın yargılamaları dava tutuklu bulundukları Van'da sürüyor.

AİHM KARARI İÇİN BAŞVURU

AİHM'in, Abdülkerim Avşar ve Abdülkerim Tekin adlı hükümlülerin istemleri dışında ikametgahlarından uzak yerlere sevk edilmelerinde Türkiye'yi mahkum ettiren davanın avukatı Sidar Avşar, mahkemenin "özel ve aile yaşamına saygı hakkının ihlali"nden verdiği mahkumiyet kararının üzerinden 4 ay geçmesine bu kararın uygulandığına şahit olmadıklarını ifade etti.

Emsal niteliğindeki bu karara istinaden yeni başvurular yaptıklarını paylaşan Avşar, ancak tutuklu ve hükümlülerin ailelerinin ikametgah yerlerine yakın bir cezaevine nakil edilmesi taleplerinin yerine getirilmediğini belirtti.

Av. Avşar, “Şu ana kadar yaptığımız başvurulara cevap alamadık. Yasal süre olarak 60 gün içinde yanıt verilmeyen başvurulara ilişkin idare mahkemesinde iptal davaları açtık. Bu davalar daha devam ediyor. Yapılan diğer başvurularda da bu yönde bir karar çıkmadı. Bu nedenle mevcut durumda devletin AİHM kararını uyguladığı söyleyemeyiz, tam tersine AİHM kararı uygulanmıyor" diye konuştu.