Kürtlerin tarihteki en büyük isyanlarından biri de 1926-1930 yılları arasında yaşanan Ağrı Dağı ve civarı ile İran topraklarının da dahil olduğu Ağrı isyanıdır. Baskıya, sömürüye, kimliksizleştirme ve tekleştirmeye karşı çıkan isyanda Kürtlere karşı en kanlı yöntemler kullanılırken, binlerce kişi göç ettirildi. İsyanda İran’dan ailesiyle göç etmek zorunda kalan Gozel Kotan, hala kimliksiz yaşıyor. 8 yaşındayken Erzurum’un Otlu ilçesine gelen Gozel, burada 3 yıl yaşadıktan sonra Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine göç ediyor. Diğer aile bireyleri kimlik alıyor fakat Gozel’e kimlik verilmiyor. 

Tedavi olması gerekiyor

Amcası tarafından çocuk yaşta evlendirilen Gozel, yaşamı boyunca büyük zorluklara göğüs geriyor. İran vatandaşı olmasından kaynaklı kimlik alamayan Gozel, şu an hasta ve tedavi edilmesi gerekiyor. Emekleyerek yürüyen Gozel’in ellerinin ön kısmında nasırlar oluşmuş ve fizik tedavi olması gerekiyor. Aynı zamanda tansiyon hastası da olan Gozel, hastaneye alınmıyor ve tedavi edilmiyor. 

‘Çocuklarımla soyadım farklı’

Gozel, “Türkiye’de amcamın ve diğer aile bireylerinin kimliklerini verildi. Benim babam vefat ettiği için kimse ilgilenmedi. Ardından amcam tarafından çocuk yaşta evlendirildim. Çocuklarımın kimlikleri dahi verildi. ‘Bana neden kimlik verilmiyor’ diye sorduğumda ise her seferinde ‘Sen İran vatandaşısın’ diye cevap alıyordum. Şu an benim ve çocuklarımın soyadları farklı. Şimdiye kadar devletin hiçbir kurumundan yararlanamadım, hastanelere gidemedim, dizlerim ve belim ağrıyor yürüyemiyorum. Emekleyerek yürüyorum ve yürümekten ellerimin ön kısmında nasırlar oluşmuş” diye anlatıyor. 

‘Bütün doğumlarım evde gerçekleşti’

8 çocuk annesi Gozel, bütün doğumlarını da hastaneye gidemediği için evde yapıyor. 5 çocuğunu da kaybeden Gozel, “Hastanede doğum yapmış olsaydım belki çocuklarımı kaybetmezdim” diyor. 

‘Yetkililer bir an önce ilgilensin’ 

Gozel’in oğlunun eşi Hazal Gezgüç ise şunları söylüyor: “Kimliği olmadığı için özel hastaneler de devlet hastaneleri de kabul etmiyor. Gozel’in tansiyonu da var. Şimdi bir şey olursa elimizden hiçbir şey gelmeyecek. Fiziksel sorunları var ben yardımcı olamazsam hiçbir şeyi tek başına yapamaz. Fizik tedavi olması gerekiyor. Bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Yetkililer bir an önce bir çözüm üretip, tedavisini yaptırmalı” dedi.