Adana'da son 2 ay içerisinde yapılan ev baskınlarında 3'ü çocuk 38 kişi gözaltına alındı. 38 kişiden biri "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanırken, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) ve Gençlik Meclisi Üyesi Ferhat Kalkan'ında olduğu 7 kişi "Ev hapsi" tedbiriyle, 19 kişi adli kontrol tedbirleri uygulanarak, 8 kişi ise emniyet aşamasında serbest bırakıldı. 4 kişinin de jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

4 GENCE EV HAPİS

Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir soruşturma kapsamında kentte 7 ve 8 Ağustos tarihlerinde HDP Gençlik Meclisi üyelerine yönelik yapılan operasyonda aralarında HDP PM ve Gençlik Meclisi Üyesi Ferhat Kalkan'ın da olduğu 3'ü çocuk 17 kişi gözaltına alındı. 7 kişi emniyet aşamasında serbest bırakılırken, Kalkan ile 3 genç "Ev hapsi" geriye kalan 3'ü çocuk 6 gençte adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. HDP'li gençlere; "Devrimci Gençlik Hareketi (DGH) üyesi oldukları" suçlaması yapıldı. 

FOTOĞRAF TEŞHİSİ ÜZERİNDEN BEYAN ALMAK

Gözaltındakilere, "Devrimci Gençlik Hareketi'nin pikniklerine katıldın mı? PKK gençlik yapılanması içinde yer alanların legal görünümlü organizasyonlar yaptığı ve bu organizasyonları HDP Gençlik Meclisi adı altında yaptıkları; bu anlamda Diyarbakır ve Adana başta olmak üzere meclis içerisinde faaliyetler gösteren şahısların yaptığı yazılama, pankart asma ve benzeri faaliyetler içerisinde yer aldınız mı? HDP Gençlik Meclisi içerisinde faaliyette olanlar kimlerdir? Film gösterimi ve piknik gibi organizasyonları kimler yapıyordu? Koma Ciwaken Kürdistan/YDG-H/YDG-DGH'den kimlerle irtibat halindesiniz?“ şeklinde sorular yöneltildi.

PİKNİK ÖRGÜTSEL FAALİYETMİŞ!

HDP'li gençlerin “Hep birlikte harekete geç” kampanyası kapsamında yaptıkları piknik etkinliği "örgütsel etkinlik" denilerek, soruşturma evraklarına suç olarak gösterildi. Yine gençlerin haftada bir kez HDP İl Örgütü binasında yaptıkları film gösterimi de suç iddiasıyla soruşturma evrakları arasına konuldu. Polis, film gösterimiyle bina içerisinde; "PKK'ye eleman kazandırma faaliyeti yürütüldüğünü" ileri sürdü. Gençlerin her anının takip edildiği soruşturma evraklarında görülürken; HDP PM Üyesi Kalkan, hedef gösterildi. Yine aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan gençlere; polislerce, "Ferhat Kalkan aleyhinde ifade verin, sizi bırakalım" dendiği öğrenildi. 

‘ALEYHTE İFADE VERİN, YARDIMCI OLALIM’

Kalkan’ın avukatı Yakup Ataş, soruşturmanın başında beri müvekkili Kalkan’a polislerce özel bir baskı politikası uygulandığı, gözaltı esnasında ters kelepçe edilerek, işkenceye maruz kaldığını söyledi. Ataş, “Emniyet ifadesinde müvekkile sorulan soruların tamamına yakını HDP içerisindeki göreviyle ilgili faaliyetlerinden oluşmaktaydı. Bu soruşturma temelde HDP’ye özelde ise HDP’nin örgütlü gençliğine yapılmış bir soruşturmadır. Öyle ki kolluk ‘örgütlülük’  kavramını da terörize etme gayesi içerisine girmiştir. Kötü bir şeymiş gibi lanse etmiştir. Ayrıca kolluk, gözaltında bulunan diğer gençlik meclisi üyelerine, müvekkilim Ferhat Kalkan aleyhinde ifade vermeleri halinde kendilerine yardımcı olacaklarını hatta serbest bırakılacaklarına dair söylemlerde bulunmuşlardır” diye konuştu.