Adalet Bakanlığı, 2021'de de yargıda reform çalışmalarını sürdüreceğini belirterek bu kapsamda, yargı bağımsızlığı, yargı ve adalet hizmetlerinde performansın artırılması, hukuk eğitimi alanlarında yeni uygulamaların hayata geçirileceğini öne sürdü. Bakanlık pek çok alanda reformlar yapacağını belirtti, 2021 İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıklayacağını duyurdu.

AİHM VE YÜKSEK YARGI KARAR VE TAVSİYELERİ GÖZETİLECEKMİŞ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına karşı iktidar odaklarının ardı ardınca olumsuz söylemlerde bulunduğu süreçte Bakanlık, tüm paydaşlarla görüşüleceğini, AİHM ve yüksek yargı organlarının yanı sıra Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının karar, rapor ve tavsiyelerinin inceleneceğini ve bunların ardından şekillendirilecek İnsan Hakları Eylem Planı'nın kamuoyuna açıklanacağını duyurdu.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU

Açıklamaya göre, kişisel Verilerin Korunması Kanunu, AB müktesebatı çerçevesinde gözden geçirilecek, uyumlaştırma çalışmaları tamamlanacak. Makul sürede yargılanma hakkının ihlali konusundaki başvuruları incelemek ve gerekli kararları almak üzere etkili bir mekanizma oluşturulacağı da Bakanlığın hedeflediğini belirttiği uygulamalar arasında.

HAKİM VE SAVCILARA COĞRAFİ TEMİNAT

Yeni yılda belirli bir mesleki kıdeme sahip hakim ve savcılar için coğrafi teminat uygulamak da Bakanlığın gündemleri arasında. Coğrafi teminat, hakim ve savcıların terfi ve nakil işlemlerinin liyakate dayalı olacağı, tayin edileceği yerde kalmasını sağlamayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu reformu açıklarken "Coğrafi teminat hakim ve savcıların isteği olmaksızın başka yere tayin edilememesi anlamına geliyor" demişti ancak reform konuşulduğundan bu yana yüzlerce hakim ve savcının yeri değişti. Politik nedenlerle yine çok sayıda tayin yapılacağı ve Bakanlığın "coğrafi teminatı" sağlayamacağı düşünülüyor.

DİSİPLİN CEZALARI

Bakanlık, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yer alan disiplin cezalarını objektif ölçütlerle yeniden ele alacağını ve hakim ve savcıların disiplin süreçlerindeki haklarını genişleteceğini duyurdu. Bu yolla, hakimlerin meslek hayatları boyunca ceza ve hukuk hakimi olarak ayrışmaları ve bu yönde ihtisaslaşmaları sağlanması hedefleniyor.

ÜST MAHKEMELERDE VE ATK'DE HEDEF SÜRE

Yargı sistemine hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi kazandırılacak, kamuoyunda "istinaf" olarak bilinen bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde, Adli Tıp Kurumunda (ATK) hedef süre uygulamasına geçilecek.

ASLİYE HUKUK VE SULH HUKUK MAHKEMELERİNİN GÖREV AYRIMI YENİDEN BELİRLENECEK

Bünyesinde ceza hukuku, infaz hukuku, özel hukuk, idare hukuku ve mukayeseli hukuk gibi bölümlerin yer alacağı bir enstitü kurulması da Adalet Bakanlığının gündeminde yer alıyor. Adli yardım sisteminin, kırılgan grupların ihtiyaçlarına duyarlı bir yapıya kavuşturulması sağlanması hedefleniyor.

Asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleri arasındaki görev ayrımı, yeniden belirlenecek. Küçük miktarlı talep ve davaların basitleştirilmiş ve hızlı bir yargılama usulüyle çözümlenmesi için düzenleme yapılacak.

Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması icra müdürlüklerinin görevi olmaktan çıkartılması ve bu işlemin harç alınmaksızın uzmanlar vasıtasıyla gerçekleştirilmesini sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi bekleniyor.

HUKUK MEZUNLARINA YÖNELİK UYGULAMALAR

Hukuk fakültesi mezunlarının istihdam edileceği noter yardımcılığı müessesesi oluşturulacak. Soruşturmaların kalitesinin artırılması için hukuk fakültesi mezunları adli kollukta belirli bir oranda istihdam edilmesi de reform belgesinin hedefleri arasında yer alıyor.

Hukuk fakültelerinde mevcut akademik kadroların niceliği ve niteliğine ilişkin temel ilkeler yeniden belirlenecek. Müfredat, analitik düşünme kabiliyetini geliştirecek bir anlayışla yenilenecek.

E-DURUŞMALAR YAYGINLAŞACAK

Bu yıl içinde hayata geçirilen ve 405 mahkemede uygulanan avukatların hukuk mahkemelerinde taraf oldukları duruşmalara bulundukları yerlerden video konferansla katılmalarını sağlayan e-duruşma'da kapsam genişletilecek, uygulama ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Ceza infaz kurumlarında dijital dönüşüm hedefi kapsamında, hükümlülerin yakınlarıyla görüntülü görüşmesi, elektronik dilekçe arzı gibi yeni uygulama modelleri üzerinde çalışmalara devam edilecek.

MAHKUMLARA GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME UYGULAMASI

Çoğu cezaevinden telefon hakkının kullandırılmadığına dair hak ihlleri haberleri gelirken Bakanlık mahpusların görüntülü görüşmesinin yaygınlaştırılacağını duyurdu. Açıklamaya göre, Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda pilot olarak uygulanan görüntülü görüşme, 2021'de ülke genelindeki cezaevlerinde yaygınlaştırılacak.

Yeni Ankara Adliyesi'nin inşaatı başlatılacak. Ayrıca Ankara ve Rize'de bulunan personel eğitim merkezlerine yenisi eklenecek, Yozgat Personel Eğitim Merkezi faaliyete geçirilecek. Personel eğitim merkezlerinin eğitim modülleri ve eğitim programları da güçlendirilecek, eğitim alan personel sayısı artırılacak.