Haliliye’de bulunan Urfa Barosu’nda bir araya gelen Özgülük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Bürosu, Urfa Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası(SES) Urfa Şubesi ve Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecrit koşullarının kaldırılması talebiyle tutukluların başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

‘TALEPLER EN TEMEL İNSANİ HAKLARDIR’

Açıklamayı Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Mehmet Ali Arslan yaptı. Türkiye genelinde birçok cezaevinde devam eden açlık grevlerinin Urfa cezaevlerinde de devam ettiğini aktaran Arslan, “Şanlıurfa 1 Nolu T Tipi, Şanlıurfa 2 Nolu T Tipi ve Siverek Kapalı Ceza İnfaz Kurum’larında bulunan yaklaşık 80 mahpus 2 Aralık 2020 tarihinden bu yana cezaevlerinde süresiz-dönüşümlü açlık grevine girmişlerdir. Mahpusların bu talepleri karşılanması gereken en temel insan haklarıdır. Bu haklar taraf olduğumuz Uluslararası Sözleşmeler, Anayasa ve Ceza İnfaz Kanunu ile güvence altına alınmış olan haklardır” dedi.

ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI: ADIM ATIN

Hükümetin açlık grevine giren tutukluların sağlık durumları tehlikeli bir hal almadan talepleri değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, “Taleplerin karşılanmaması durumunda hapishanelerde devam eden açlık grevlerinin, mahpusların sağlık ve yaşam hakkına yönelik kötü sonuçlarının ortaya çıkacağı ve bu durumdan yetkililerin sorumlu olacağı açıktır. Biz Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları, hak ihlallerinin sonlandırılması ve ağırlaşan tecrit koşullarının kaldırılmasına yönelik bir an önce adım atmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.(Urfa/MA)