Suruç'un Höyükyanı (Hêcek) Mahallesi’nde korucu olan Toraman ailesiyle ilçenin Gölcük Mahallesi’nde yaşayan Boğaakça ailesi üyeleri arasında 13 Temmuz 2018 tarihinde silahlı kavga çıktı. Kavgada, Boğaakça ailesinden Murat, Salih ve Ahmet kardeşler yaşamını yitirdi, İmam Boğaakça ise ağır yaralandı. Açılan davanın 30 Eylül 2021 tarihinde Konya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 3’üncü duruşmasında, Müslüm Toraman'a, “kasten öldürme” suçundan, suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğunu da göz önüne alarak 3 kez 22 yıl, “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 12 yıl hapis cezası verildi. Sanıklar Aydın, Metin ve Müslüm Toraman'a “nitelikli kasten öldürme” suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 18'er yıl hapis cezası verdi. 

Heyet, tutuksuz yargılanan Müslüm Toraman'ın hükümle birlikte tutuklanmasına da karar verdi. 30 Eylül 2021 tarihinden bu yana firari olan Müslüm Toraman, dün jandarma tarafından Eyyübiye ilçesi hayvan pazarı civarında bir adrese yapılan baskında gözaltına alındı. Toraman, işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

NE OLMUŞTU?

Saldırıdan sonra koruma altına alınan 20 yaşındaki Fadile Toraman verdiği ifadesinde aile fertlerinin İmam Boğaakça ile görüştüğünü öğrenmeleri üzerine hakkında ölüm kararı aldıklarını anlattı. İmam Boğaakça ile nişanlanmak üzere görüştüklerini belirten Toraman, bunun üzerine ailesinin kendisine "Ya bizim belirlediğimiz kişi ile evlenirsin ya da İmam'ı da öldürürüz" şeklinde tehdit ettiğini ifade etmişti.  

Fadile Toraman’ın bu ifadesi üzerine Höyükyanı Mahalle Muhtarı olan korucu Müslüm Toraman (55) ile oğulları Metin, M., Aydın, Necmettin ile kardeşi Nuri ve kuzeni Ahmet gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Daha sonra Urfa 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada Necmettin, Nuri Toraman kardeşler ve kuzenleri Ahmet Toraman serbest bırakılmıştı. 2'nci duruşmada ise baba Müslüm Toraman serbest kalmış ve dosya güvenlik gerekçesi ile Konya'ya nakledilmişti.