Şırnak ve ilçelerinde 1990’lı yıllarda kontrgerilla eliyle birçok katliam gerçekleştirildi. Bu katliamlar bazen ıssız bir sokakta bazen bir tarlada bazen herkesin gözü önünde yakılan, ağır silahlarla taranan evlerde yapıldı. Çoğu zaman failleri belli olan bu katliamların üzeri ise her iktidar döneminde örtülmeye çalışıldı.

Bunlardan biri de Cizre’nin Xirabreşk (Kolgezer) köyünde 1993 yılında yaşandı. Kontra güçler tarafından evi basılan Elgün ailesinden 6 kişi kurşuna dizilerek katledildi. Katledilenler arasında henüz 8 günlük olan Murat Elgün isimli bebekte bulunuyordu. 4 yaşındaki Hacer, 8 yaşındaki Nezir, 20 yaşındaki Hıdır ve 21 yaşındaki Lokman Elgün ile anneleri 42 yaşındaki Nesibe Elgün yan yana dizilip kurşunlanırken, 8 günlük Murat ise evde yaşanan arbede sırasında yaşamını yitirdi. Katledilenler köy mezarlığında yan yana defnedildi. 

28 YIL GEÇTİ AMA…

Aileden geriye ise o gün akraba ziyaretine giden Davut Elgün hayatta kaldı. 5 çocuğundan geriye teselli bulacağı bir fotoğraf dahi olmayan Elgün, katliamı gerçekleştirenler hakkında şikayetçi olsa da aradan geçen 28 yıla rağmen tek bir kişi dahi yargılanmadı. Katliamın yaşandığı ev ise terk edilmiş bir halde. Topraktan tek katlı olan evin birçok bölümü yıkılmış ancak katliamın yaşandığı oda aradan geçen yıllara rağmen tanıklığını sürdürürcesine hala ayakta. 5 çocuk ve annelerine mezar olan oda, her bahar papatyalarla yeşeriyor. Şuan 80 yaşında olan Davut Elgün, eve her baktığında eşi ve çocuklarının sesini duyuyor.  Yarası ilk günkü gibi taze olan Elgün, ailesini katledenlerin hiçbir zaman hesap vermeyeceği kaygısını taşıyor.  

8 GÜNLÜK BEBEK

Ailesinin katledildiği günü anlatmaya çalışan Elgün’ün gözyaşları da sözcükleriyle birlikte akıyor.  Elgün, olay gününü şu sözlerle anlattı: “Katliamın yaşandığı gün evde değildim. Yeni evlenmiş kızımı ziyarete gitmiştim. Ertesi sabah ‘çocukların ve eşin katledildi’ haberini aldım. Kim katletti bilen yoktu. Ancak bölgede binbaşı olarak görev yapan Serdar adındaki kişi bana, ‘Ben öldürdüm, sesini etme yoksa senin de sonun o şekilde olur’ tehdidinde bulundu. Onun öldürdüğünü kendi gözlerimle görmemiştim ama kendisi bana bunu söyledi. Adalet yerini bulsun diye her yere gittim. Ama adalet falan gelmedi. Bunu yapanlar belki hala aramızda. 4 oğlum, bir kızım ve eşim katledildi. Yeni doğan oğlum daha 8 günlüktü. O silah sesinden etkilendiği için yaşamını yitirdi. Bir ailede 6 kişi aynı gün içinde öldürüldü. Bundan daha büyük bir katliam olabilir mi? Bunu yapanlar imandan yoksun kişiler. İnsan yeni doğum yapmış bir kadını öldürür mü? Diyelim ki oğlum örgüttendi, soruyorum, eşimde mi, kızım da mı ya da 8 günlük bebeğimde mi örgüttü? Bu bir vahşetti. Bunların dinle imanla bir alakaları yok.”  

ADALET DE KATLEDİLDİ 

Eşi ve çocuklarının katledildiği gün adaletin de kaybettirildiğini belirten Elgün, “Adalete olan inancımı 28 yıl önce kaybettim. Benim ne hükümete ne de hükümetin adaletine inancım kalmadı. Bu olay yaşandığı yıllarda savcı bana, ‘PKK’nin yaptığını söyle’ dedi. Onlara ‘Siz de ben de kimin yaptığını biliyoruz’ dedim. Benim hükümete olan inancım çocuklarımın katledildiği gün bitti. Şimdi devletten hiçbir umudum ve inancım yok. Benim umudum Hak’tır. Ondan başka kimsenin vereceği adalete inanmıyorum. Hangi adalet benim eşimi, çocuklarımı bana geri getirebilir? Devletin adaleti bana çocuklarımı geri getirebilir mi? Getiremez. Bu yüzden benim için adalet çocuklarımın katledildiği gün kaybettirildi bu coğrafyada. Ama Allah çocuklarımın hakkını yerde bırakmasın” dedi.  

GELMEYEN ADALET 

Tanıkların ifadelerine rağmen faillerin cezalandırılmadığına dikkati çeken Elgün, “Bu yaşıma kadar kimseye bir zararım olmadı. Eğer bir şey yapmışsam o da hakkım olanı almak için yapmışımdır. Bundan başka bir suç işlemedik. Devlet haksızlık ediyor. Bu olaya tanıklık edenler vardı. Olayı tek tek anlattılar. Hatta Hacı Süleyman diye biri vardı. Mahkemede 2 defa, ‘Onları katleden benim’ dedi. Ama buna rağmen kimse tutuklanmadı. Ben şimdi kimi kime şikayet edeyim? Ben kime dava açayım? Şuanda elimde bir duam var başka da bir şeyim yok. Ama bedenimde tek bir damla kan kalana dek ben bu davadan vazgeçmeyeceğim. Eğer bir gün yürüyemezsem de yaşadıklarımızı herkese anlatarak yaymaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.  

6 kişinin katledildiği olayda ailenin geri kalan fertleri tarafından açılan davaya takipsizlik kararı verilirken, dosya zaman aşımından dolayı adaletin tozlu raflarına kaldırıldı. 

Mezopotamya Ajansı / Zeynep Durgut