Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 2019'da bir ihbar sonucu gözaltına alınıp, bir yıl sonra haklarında "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla dava açılan 27 Kürt esnafın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. 6 Aralık 2019’da yapılan operasyonla gözaltına alınıp serbest bırakılan 27 esnaftan 11’i, açılan soruşturma kapsamında tutuklanmış, avukatlarının yaptığı itiraz sonucu 25 Aralık 2019’da serbest bırakılmıştı. 

27 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması, bugün Antalya 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya yargılanan 27 kişiden 18’i ve avukatları katıldı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşma, iddianamenin okunmasıyla devam etti. 

ASILSIZ İHBAR 

Savunma yapan esnaflar, suçlamaları reddederek, "asılsız ihbarla" yargılandıklarını belirti. Sanık avukatları ise "asılsız ihbarla" soruşturma açıldığını ve açılan soruşturmayı yürüten 4 polisin "irtikap" suçlamasıyla tutuklu yargılandıklarını hatırlattı. 

Delillerin hukuka aykırı bir şekilde toplandığını söyleyen avukatlar, soruşturma dosyasının “örgüte finans sağlamak” iddiasıyla açıldığını ancak daha sonra "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla iddianame hazırlandığını, “örgüte finans sağlamak” suçlamasına dair kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğine dikkati çekti. Avukatlar, müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek, beraat talebinde bulundu. 

Avukatların taleplerini reddeden mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 25 Mayıs'a erteledi.(Antalya/MA)