Hükümet yanlısı medya tarafından adı sık sık uyuşturucuyla gündeme getirilen Diyarbakır’ın Lice ilçesinde gerçekleştirilen bir operasyonda, yaşananlara dair skandal niteliğinde bilgilere ulaşıldı. Edinilen bilgilere göre, Lice İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, 18 Kasım 2021 tarihinde ilçenin Karahasan Mahallesi’ne bağlı Xerengoz mezrasında bulunan bir adrese baskın yaptı. 

253 KİLO UYUŞTURUCU 

Duru Jandarma Karakolu’nun hemen arkasında yer alan mezradaki adrese yapılan baskında, satışa hazır halde 253 kilo esrar maddesi ele geçirildi. Evinde uyuşturucu yakalanan M.K. ile beraberindeki M.G. gözaltına alındı. 

İSTİHBARATÇI ÇIKTI  

Evinde uyuşturucuyla yakalanan M.K.’nin gözaltına alınması üzerine İl Jandarma Komutanlığı harekete geçti. İl Jandarma’da görevli rütbeli bir asker devreye girerek, Nisan 2021’de Lice kırsalında yürütülen ve bir HPG’linin yaşamını yitirdiği, “Dara” kod adlı Abdulsıttar Özer'in ise sağ yakalandığı operasyonun istihbaratını veren kişi olduğu gerekçesiyle M.K.’nin serbest bırakılmasını istedi.

Söz konusu bu operasyon sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2 HPG'linin yaşamını yitirdiğini duyurmuş, fakat akabinde bazı sanal medya hesaplarında paylaşılan bir fotoğrafla yaşamını yitirdiği belirtilen Özer’in aslında sağ yakalandığı anlaşılmıştı. HPG’li Özer, sonraki günlerde çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

SAHİP ÇIKTI

İl Jandarma'da görevli komutan, “O bana Dara’yı verdi, kimse ona dokunamaz” diyerek, M.K.’ye sahip çıktı. Bu durum il ve ilçe jandarma komutanlıklarını karşı karşıya getirdi. Krizin büyümesi üzerine, devreye üst düzey askeri yetkililer girdi.

HER İKİSİ DE SERBEST 

Yapılan görüşmeler sonucunda istihbarat elemanı olduğu ortaya çıkan M.K. ve onunla birlikte gözaltına alınan M.G., sorguları tamamlandıktan sonra getirildikleri Lice Adliyesi’nde savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

400 BİN TL’LİK RÜŞVET İDDİASI

Yüklü miktarda uyuşturucu madde ele geçirilmiş olmasına rağmen M.K. ve M.G.’nin serbest kalmaları için adliyede rüşvet pazarlığı yapıldığı yönünde iddialar da söz konusu. Bu iddialara göre, her iki kişi 400 bin TL rüşvet karşılığında serbest bırakıldı, rüşvet pazarlığına ise bir avukat aracılık etti.

Yaşanan olay bir yandan uyuşturucuyla mücadele edildiği propagandası yapılırken, diğer tarafta istihbarat elemanı olarak kullanılan kişilerin uyuşturucu madde ekimi ve ticaretine göz yumulduğunu göstermiş oldu.

İl ve ilçe jandarma komutanlıkları arasında geçmişe dayalı bir husumet olduğu biliniyor. Bu husumet ise, yine bir uyuşturucu operasyonu ve bu operasyonda gözaltına alınan kişilere dayanıyor. 2019 yılının Eylül ayında iki gizli tanığın, “adli emanet deposundaki uyuşturucu maddelerin çalınıp, aracılar vasıtasıyla satıldığı” ihbarlarıyla İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerce 26 Kasım 2019’da yapılan yol kontrolü sırasında Lice İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli uzman çavuş Ferhat Ö’nün kullandığı araçta 8 kilo 660 gram esrar yakalandı. Pişmanlıktan yararlanan uzman çavuşun beyanları doğrultusunda İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. ile uzman çavuşlar Kemal T., Osman T. ve iki mahalle muhtarı gözaltına alınıp, Ferhat Ö. ile birlikte tutuklandı. 

4’ü asker 6 kişi, haklarında “zimmet” ve “uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama” suçlarından hazırlanan iddianamenin kabulüyle Diyarbakır 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başladı. İlçe Karakol Komutanı Hakan K. davanın görülen ilk duruşmasında tahliye edildi. Hakkında iddianame hazırlanıp dosyaya eklenen Yüksel B. isimli kişinin mahkemede uyuşturucu maddenin yakalanmasını sağlayan muhbirin kendisi olduğunu açıklayıp, uyuşturucu ticaretinin başındaki isim olarak İlçe Jandarma  Komutanı Hakan K.'yı  işaret etse de yargılama sonucunda sadece tutuklu 3 uzman çavuşa hapis cezaları verildi, Karakol Komutanı Hakan K. ve diğer 3 sanık ise beraat etti.