Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bazı gazetelerde yer alan “Rekabet Kurumu’nun yapısal değişikliği sağlanarak hükümete bağlı bir kurum haline getirildiği” yönündeki haberlere ilişkin olarak açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ‘Rekabet Kurumu’nun yapısal değişikliği sağlanarak hükümete bağlı bir kurum haline getirildiğinin’ doğru olmadığı vurgulanarak rekabet kurumunun önemli bir üst kurul olduğu ve Türkiye’de ilk defa kurulan bir üst kurul olduğu kaydedildi.

Gelişen ihtiyaçlar ve dünyada var olan uygulamaların dikkate alınmak suretiyle Rekabet Kurumu Kanunu'nda değişiklik tasarısının hazırlandığı ve Meclis'e sevk edildiğinin kaydedildiği açıklamada şöyle denildi:

“İlgili komisyonda ilk görüşmede tasarıyı alt komisyona sevk edilmiştir. Haberin yapıldığı gazetelerde yer alan yayınların dayanağı kurumun üye yapısında değişikliği ön görülmüş olması gösterilmektedir. Kuruma değişik yerlerden üye belirlemesi yapılmaktadır. Onlardan bir tanesi Yargıtay, bir tanesi Danıştay’dır. Gerek Yargıtay’dan gerekse Danıştay’dan kuruma üye olarak önerilecek kişilerin sıfatları ve kıdemleri ile alakalı hiçbir kriter bulunmamaktadır. Dolaysıyla gerek Yargıtay gerekse Danıştay kontenjanından belirlenen üyelerin kurul üyeliğine başlamaları halinde geldikleri yerlerde aldıkları ücretle kurulda alacakları ücret farklılık oluşturmakta bu da isteksizliğe yol açmaktadır. Yargı birimlerden gelen üyelerin kurulda görev süreleri bittikten sonra geriye dönüşlerinde sorunlar yaşanmaktadır. Düzenlemenin amacı bu sorunları ortadan kaldırmaktır. Tasarıda ifade edildiği gibi; Yargıtay ve Danıştay’da üye belirlemesinin Adalet Bakanlığı ve başka kurullara aktarılmasının temek gerekçesi budur. Ancak bu süreçte yapılan tartışmalar ve müzakerelerde konunun şu şeklîde formüle edilmesi kanaati hasıl olmuştur. Sıkıntıları ortadan kaldırmak için gerek Danıştay gerek Yargıtay ve hatta diğer kurullarda seçilip kurul üyesi olarak görevlendirilen kişilerin kurulda çalışmaları süresince alacakları ücret geldikleri yerlerde aldıkları ücretle dikkate alınmak suretiyle en yükseği hangisiyse onu alacak şekilde düzenlenme planlanmış. Konu bundan ibarettir bunu başka şekilde değerlendirmenin, yürütmeye bağlı şekilde ifade etmenin nesnel hiçbir dayanağı bulunmamaktadır.”