İsrail ile Hamas arasında Gazze'de yaşanan savaşın 47’inci gününde geçici ateşkese varıldı. Katar ile Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakereler sonucunda esir takası anlaşması ve 4 günlük geçici ateşkes taraflarca kabul edildi.

Varılan anlaşma kapsamında 4 günlük geçici ateşkes ilan edilecek ve bu süre zarfında Hamas elindeki 50 İsrailli esiri, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli mahkum karşılığında serbest bırakacak. Her iki taraftan serbest bırakılacak olanlar 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacak.

Anlaşmaya göre, İsrail, Gazze Şeridi'nin güney kısmı üzerindeki uçuşları tamamen durduracak, kuzeyde ise saat 10.00'dan 16.00'a kadar 6 saat süreyle uçuşlar yasaklanacak. Yine Gazze Şeridi'nin her bölgesine insani yardıma izin verilecek. İsrail, ateşkes süresince Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri tutuklamama ve Filistinlilerin bölgenin kuzeyi ile güneyi arasındaki Salahaddin Yolu boyunca hareket özgürlüğünü güvence altına alma sözü de verdi.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, "İsrail hükümeti için tüm rehinelerin evlerine dönmesi zorunludur. Bugün hükümet bu amaca ulaşılması için kadın ve çocuk en az 50 rehinenin dört gün içinde serbest kalmasını öngören anlaşmayı onayladı. Bu sırada çatışmalara da dört gün ara verilecek" denildi.

ANLAŞMAYA RAĞMEN HAMAS’LA SAVAŞ SÜRECEK!

Yapılan açıklamada, "Her 10 rehinenin salıverilmesiyle, çatışmalara verilen araya bir gün daha ekleneceği” kaydedildi. 

Devamında ise, “İsrail hükümeti, İsrail Ordusu ve güvenlik birimleri tüm rehinelerin evlerine dönmesi için savaşa devam edecek, Hamas'ın yok edilmesini tamamlayacak ve Gazze'den İsrail'e yeni bir tehdidin daha gelmemesini garanti altına alacak" ifadeleri yer aldı.

İran rejimi bir Kürt kolberi daha katletti İran rejimi bir Kürt kolberi daha katletti

İsrail’in hedef almayı sürdüreceğini duyurduğu Hamas’tan da anlaşmayı teyit eden bir açıklama geldi.

HAMAS: PARMAKLARIMIZ TETİKTE KALACAK

"İnsani ateşkesi" memnuniyetle karşıladıklarını duyuran Hamas, tehditlerini sürdüren İsrail’e aynı tonda yanıt verdi. Açıklamada "Ateşkes anlaşmasını duyururken, parmaklarımızın tetikte kalacağını ve muzaffer savaşçılarımızın halkımızı savunmak ve işgali yenilgiye uğratmak için görevde olacağını teyit ederiz" denildi.

KATAR: ATEŞKES UZATILABİLİR

Tam olarak ne zaman başlayacağı belli olmayan anlaşmaya dair arabulucu ülkelerden Katar’dan da açıklama yapıldı. Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada çatışmalara verilecek aranın zamanlamasının önümüzdeki 24 saat içinde duyurulacağı belirtildi.

Açıklamada, anlaşmaya ilişkin halihazırda bilinen ayrıntılara ek olarak, anlaşmanın ilerleyen aşamalarında serbest bırakılanların sayısının artırılacağını ve ateşkesin uzatılabileceği kaydedildi.

BİDEN: MÜTHİŞ HOŞNUTLUK DUYUYORUM

ABD Başkanı Joe Biden da varılan anlaşmaya ilişkin, "haftalardır alıkonulan ve kelimelerin tarif edemediği bir zorluk yaşayan" rehinelerin anlaşmanın uygulanmasıyla aileleriyle buluşacak olmasından "müthiş bir hoşnutluk" duyduğunu söyledi.

Arabuluculuk yapan Katar ve Mısır liderlerine teşekkür eden Biden, "Anlaşmanın tüm boyutlarının tam anlamıyla uygulanması önemli" dedi.