Kürt dili ve kültürü üzerine çalışmalar yapan ve 2019 yılında Van’ın Erciş  ilçesinde kurulan Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA) çalışmalarına 4 yıldır sürdürüyor. ARSİSA, yoğun talep üzerine İpekyolu ilçesinde de şube açmaya karar verdi. ARSİSA yöneticilerinden Şevket Acar, yaz ayları için de hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti. 

Erciş’te bir kişi yol kenarında ölü bulundu! Erciş’te bir kişi yol kenarında ölü bulundu!

TALEP ARTTI

Derneklerinin temel amacının Kürtçe üzerinde ki asimilasyon politikalarına karşı durmak olduğunu kaydeden Acar, “Bilindiği gibi hala Kürtler anadilde eğitim görmüyor ve bu hak da tanınmıyor. Bunun yanında Kürt dili üzerinde inkar ve asimilasyon politikaları son hızla devam ediyor. Derneğimizin amacı saldırılara karşı Kürt dili ve kültürünü geliştirmek, korumak ve yaygınlaştırmaktır” dedi. Wan merkezde bulunan şubede yoğun talebin olduğunu aktaran Acar, “Çalışmalarımıza 7’den 70’e herkes ilgi duyuyor. Bunun yanında sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de kendi anadile yoğun ilgi gösteriyor. Bu nedenle artık şube ihtiyacımızı karşılamıyor. Dolayısıyla en kısa sürede dernekleşme sürecini tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

‘YAZ İÇİN HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM’

Her yıl derneklerinden yüzlerce kursiyerin mezun olduğunu söyleyen Acar, “Amacımızı her yıl binlerce kursiyer mezun etmektir. Yaşamın her alanında Kürtçe konuşmanın eskisi gibi olmadığını ve azaldığını görüyoruz. Kürtçe sadece bir kurumun üstleneceği bir sorumluluk değildir. Yaz ayları geliyor ve okul tatilleri başlayacak. Yaz ayında çocukların anadil öğrenimi için planımız hazır. Ailelerimiz de çocuklarını getirip kaydetsinler. Üç ayda vereceğimiz eğitimle çocukların kendi anadilini öğrenmesi için bir zemin oluşacak” ifadelerini kullandı.