Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneğince düzenlenen ve dün "4. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" başta yerli ve yabancı turistlerin izlenimi ile devam ediyor. Balık bendende İnci kefalin denizden tatlı suya göçü sırasında yerli, yabancı turist ve bir çok ünlü fotoğrafçıların hayret dolu bakışları arasında engelleri aşarak göç etmesi festivale inanılmaz bir renk katıyor.60 bin yıldır Van gölünde yaşadığı belirtilen İnci kefal Balığın geçmiş yıllara göre bu yıl biraz daha azalması dikkatlerden kaçmıyor. Festival alanında kadınların el işi göz nuru ve engelli yurttaşların hayal dünyaları ve elle yaptıkları figürler sergilenirken yerel fotoğrafçılar Kenan Aşçıoğlu ve Ferzende Coşkun’un fotoğraf sergisi ziyaretçilerin dikkatlerine takılıyor.
Dün akşam saatlerinde Van Valisi Münir Karaoğlu ve YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın açılış konuşması ile başlayan festival ikinci gönünde Erciş’lilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Çoğunlukla ailelerin festival alanını piknik sahasına çevirmesi dikkatlerden kaçmaz iken,yaşanan depremin ardından Ercişlilerin yılda bir de olsa düzenlenen festivalle sosyal alan haline gelen Balık bendi görülen yoğun reğabet nedeni ile renkli görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
El emeği göz nuru sergileri
Festival alanında genellikle özürlü kişilerin kendi elerli ile uzun uğraşlar sonucu yaptıkları tablolar ve çeşitli ev eşyaları sergisi engellerin engellere karşı nasıl bir mücadele sergilediklerini ortaya koyuyor.Erciş Kaymakamlığı Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen “Engelsiz Sanat Sergisi” bir çok engellilerin yaptığı el işleri sergileniliyor.Sergi alanında ajansımıza konuşan Mehtap Güzelyıldız,sergilenen el sanatları ile ilgili çarpıcı ifadelerde bulundu.”Toplumda engelli olarak görünüyoruz.Aslında biz burada zekamızı ve azmimizi sergiliyoruz.Biz engelli değiliz sadece fiziksel engellimiz var.Aslında bize engelli olarak bakan ve bize acım sayıcı tavırlarla yaklaşan bir çok insanlardan çok daha ilerideyiz” ifadelerini kullandı.Güzelyıldız,” Sergimizi ziyaret eden bir çok insan burada sergilediğimiz ürünlerin hazır olduğunu düşünüyor.Sonra incelediklerinde gerçek olduklarını anladıklarında yüz ifadelerindeki tebessümü tahmin bile edemezsiniz” dedi.
Festival akşam saatlerinde düzenlenecek müzik dinlentisi ile devam edecek.Yarın ise Latif Doğan,Aydın Aydın’ının vereceği konserle son bulacağı belirtildi.