Erciş ilçesi yaklaşık 200 bin nüfusuyla bölgenin en büyük ilçesi olmasıyla birlikte genç nüfusylada dikat çekiyor. İlçede 2011 yılında yaşanan 7,2'lik depremde yüzlerce insan yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi ise yaralandı.Kentte son depremlerin ardından işsizlik hatsafaya çıkarken, esnafta ülkenin şuanki ekonomik durumundan Koronavirüs salgını ve geçmişte yaşanan depremin etkisi ile sıkıntılı günler yaşıyor.

Yüzde 90'nı işsiz olan gençler, depremden sonra yaşanan ekonomik sıkıntı ve zorluklar,  ilçedeki işsizlikten dolayı çoğu yurttaş ailelerini sevdiklerini ve çocuklarını bırakarak batı illerine gidip uzun yıllar çalışmak zorunda kalıyor.Bu süreçte bir çok Ercişli ve Vanlı genç çalıştıkları işlerde yaşanan iş kazaları sonucu ya hayatlarını kaybediyor yada ırkçı kurşunların hedefi oluyor. Kentte geriye kalan gençler ise uyuşturucu satıcılarının hedefi haline geliyor. AKP hükümetinin bölgeye yatırımı ise 90 Milyon TL'lik cezaevi oldu.

YÜZDE 90'I İŞSİZ İLÇEYE, 90 MİLYONLUK CEZAEVİ

İşsizliğin neredeyse 2011 yılında yaşanan deprem, ülkedeki ekonomik kriz ve pandeminin de etkisi ile yüzde 90'larda oduğu İlçede 2 cezaevi olmasına rağmen AKP hükümetinin yatırımı ise 3'üncü cezaevi oldu.işsizlikten dolayı yurattaşların gurbete gitmek zorunda kaldığı Erciş'te ,Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AKP Milletvekili Abdualahat Arvas ve Erciş Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu ile birlikte bir heyet yapımı devam eden Erciş T Tipi Cezaevi inşaatında incelemelerde bulundu.İlçede işsizlik sorunu varken, iş istihdamı yaratılması gerekirken, Erciş T Tipi Açık ve Kapalı cezaevi yatırım maliyetinin ise 90 milyon TL olduğu öğrenildi. 1'inci derece sit alanı olan, Urartu Medeniyeti'nin bıraktığı yapıların bulunduğu alana yapılan ve 64 bin metrekare alana sahip olan cezaevinde açık bölüm 500 kişi, kapalı bölüm ise 760 kişi kapasitesinde olacağı belirtildi.

Bundan önce yapılan Erciş Devlet Hastanesinin 10 yılda ancak bitirilmesi ve Cezaevi yapımının hızlı birşekilde ilerlemesi ise dikkat çekiyor. Heyet işsizliğin hat safada olduğu ilçede yapımı devam ede 90 Milyon TL'lik Cezaevi yatırımlarını yerinde inceledikten sonra bölgeden ayrıldı.