Van’ın Erciş Ağaçören (Partaş) Mahallesinde evleri okula yaklaşık 3 kilometre uzakta olan öğrenciler, eğitime yürüyerek gitmek zorunda kalıyor. Mahallenin kırsal alanda olması zaman zaman tehlikeli anların yaşanmasına yol açtığını dile getiren öğrenciler, defalarca yırtıcı hayvanların saldırısına maruz kaldıklarını aktardı.

Konuyla ilgili yetkililer mevzuata göre evlerin okul servisi kapsamına düşmediğini ifade etse de, veliler ölçümlerin doğru yapılması durumunda mevzuat kapsamında olduklarını ifade etti.

'MEB'İN BU UYGULAMALARI ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMDEN KOPARIYOR'

Bulundukları bölgenin kırsal alan olması sebebiyle, öğrencilerin yürüdükleri yol üzerinde yırtıcı hayvan ve sokak köpeklerinin olduğunu ifade eden, öğrenci velisi Yasin Macit,  defalarca MEB Erciş Şubesine başvurmalarına rağmen çözüm bulamadıklarını ifade ediyor. Macit, “Pandemi nedeniyle zaten çocuklarımız yeteri kadar eğitimden uzaklaştı. Biz çocuklarımızın eğitime devam etmesi için tekrar servis hakkının tanınmasını istiyoruz. Nasıl ki biz çocuklarımızı okula göndermediğimiz zaman milli eğitim hakkımızda suç duyurusunda bulunuyorsa, bizde eğitim hakkımızı talep ediyoruz. Bu gün çocuklarımızı eğitimden koparan MEB’in bu uygulamalarıdır” dedi.

'HASTALANDIĞIMDA ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR'

Oğlu Ercan Macit’in engelli olduğunu, bu nedenle çocuklarını okula götüremediğini dile getiren Selahattin Macit,(70)  mecburi olarak bu görevi kendisinin yerine getirdiğini belirtti. Yaşlı olması sebebiyle hasta olduğunu aktaran Macit, çoğu zaman hastalığından kaynaklı çocuklarla ilgilenemediğini kaydetti. Macit, ”Ercan sakat olduğu için çocukları ben okula götürüyorum. Okulla evlerimizin arasında ciddi bir boşluk var. Soğuktur, kardır. Köpek var, kurt var. Bazen hasta olduğum için çocukları getiremiyorum. Bu nedenle çocuklar eğitime gelemiyor, eğitimden geri kalıyorlar”

'YIRTICI HAYVANLARIN SALDIRISINA MARUZ KALIYORUZ'

Okula gitmek için sabahın erken saatlerinde kalktıklarını ifade eden Zehra Macit, (9) yolda sürekli köpeklerin ve saldırgan hayvanların saldırılarına maruz kaldıklarını belirtti. Zehra,”Her gün yürüyerek okula gidiyoruz. Karşımıza kurt, rovi köpek çıkıyor. Çok korkuyoruz. Bize servisimizi versinler." dedi.

Konuyla ilgili yetkililer ise, mevzuatın belirttiği kriterleri uygulamak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Ajans Erciş-Ömer Yılmaz