Van’ın Erciş ilçesinde ikamet eden görme engelli Tahsin Güler, (35) hiçbir destek almadan kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılıyor. İlçe merkezine yürüyerek gidiyor ve trafik lambalarındaki renkleri hisleriyle okuyor.

Tavuk karası rahatsızlığı nedeniyle görme yetisini yitiren 3 çocuk babası Tahsin Güler, yaklaşık 6 yıl önce görme yetisini tamamen yitirdi. Yaşama azmiyle hiçbir eğitim almadan, girdiği mekanları iç güdüsüyle ezberleyen Güler, insanları da ses tonundan tanıyor. Hiç kimseden yardım almadan bütün ihtiyaçlarını karşıladığını dile getiren Güler, “iş imkanı sağlansa her türlü işi yapabilirim. Yeter ki bana çalışacağım alanı bir saat tanıma imkânı sağlasınlar. Nesneleri, alanı ve insanları çok çabuk ezberleyebiliyorum. Bu nedenle hiçbir zorluk yaşamadan sıradan bir insan gibi işimi yürütebilirim” dedi.

'TEK GELİRİ ENGELLİ MAAŞI'

Evli ve 3 çocuk babası olan Güler, doğuştan tavuk karası hastası. 6 Yıl önce tamamen görme yetisini yitirdiğini ifade eden Güler’in, tek geçim kaynağı aldığı engelli maaşı. Bu maaşla kıt kanat geçindiğini söyleyen Güler, “Engelli kontenjanından birçok kuruma iş başvurusu yaptım. Fakat hiçbirinden olumlu yanıt alamadım. Aldığım maaş yetmiyor. 3 kızımın okul masrafları, evin mutfak masrafı ve sağlık giderleri olmak üzere bir çok giderim var. Maalesef aldığım maaş giderlerimin yarısını karşılamıyor. Çoğu zaman paramız bitiyor, kardeşlerim ve akrabalarımın desteğiyle ayakta kalıyorum. Onlarında maddi durumları çok iyi değil. Bir şekilde mücadele ediyorum artık.” dedi.

'TANDIĞIM SESİ SAHİBİNİ UNUTMUYORUM'

İnsanları sesiyle tanıdığını ifade eden Güler, “Bugün sizinle konuşuyorum. İsminizi biliyorum. Yarın en kalabalık ortamda olsak, ben sizi sesinizden tanıyıp bulurum. Tanıdığım sesin sahibini unutmuyorum” dedi.

İlçe merkezine çoğunlukla yürüyerek giden Güler, “İlçe merkezi yaklaşık 3 kilometre uzakta. Ben genelde yürüyerek merkeze gidiyorum. Baston falanda kullanmıyorum. Normal bir insan gibi yolumda ürüyorum. Bazen yolda tanıdıklar gördüğümde sohbet ede ede yürüyorum. Bazen de kendi başıma yürüyorum.”dedi ve ekledi. “Bugün trafiğin yoğun olduğu bir yere çıkalım, geçen her aracın markasını, çeşidi ve modelini size söyleye bilirim. İnsanları olduğu gibi araçları da seslerinden tanıyorum. Trafik tabelalarını aynı zamanda ışıklarının nerelerde olduğunu bulabiliyorum. Örneğin kırmızı ve yeşil ışığın ne kadar zaman süresi içinde yanıp söndüğünü hesaplayarak karşı dan karşıya geçebiliyorum”

'HAYAT ÇOK GÜZEL'

Bütün olumsuzluklara rağmen yaşamanın güzel odluğunu vurgulayan Güler, “Hayat çok güzel, hepimiz yarın bir engelli olabiliriz. Hiç kimse yarın ne olacağını bilemez. Ben kendi şahsım olarak hiç kimseye yük olmadım. Eşime bile zorluk yaşatmadım. Fakat maalesef toplum biz engellilere karşı çok duyarsız. Örneğin, banka sıralarında alış verişlerde kimse bize öncelik tanımıyor. Herkes kendi kaygısında. Çoğu zaman benimle alay ediyorlar. Dalga geçiyorlar. Bizlerde birer insanız. Allah, bizlere her ne kadar engel verse de sağlam insanların kalkıp bize bu şekilde davranması açıkçası beni üzüyor. Dileğim bu konuda olumlu toplumsal duyarlığın gelişmesidir”

'TEK İSTEDİĞİM BİR NAVİBASTON'

Görme engelliler için Aile ve Sosyal Politkaları Bakanlığı’nın, görme engellilere Navibaston dağıtacağına yönelik vaatlerinin olduğunu söyleyen Güler, “Defalarca başvuru yapmama rağmen bana halen bir Navibaston verilmedi. Navibaston’da olan özellikler bizim hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırıyor. Buradan yetkililere çağrım, bana bir navibaston vermeleridir. Sonuçta bizde bu ülkenin bir vatandaşıyız. Bunu talep etme hakkım var diye düşünüyorum” dedi. (Erciş Ajans)