Van’ın Erciş ilçesine bağlı Gelîyê Zilan (Zilan Deresi) bölgesinde Hidroelektrik Santralleri (HES) projesi halkın tepkisine ve Danıştay tarafından verilen “yürütmeyi durdurma” kararına rağmen devam ediyor. Koronavirüs salgınını fırsat bilen şirket çalışmaları hızlandırdı. 

SALGIN SÜRECİ FIRSATA ÇEVRİLDİ

İkisi Zilan Deresi’nde, ikisi ise Germav (Ilıca) Mahallesi’nde yapılmak istenen 4 HES için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından verilen ruhsatın ardından 2013 yıllında hareket geçen şirket, yurttaşları ikna edemeyince tehdit yoluna başvurmuştu. Buradan sonuç alamayan şirket, 2014 yıllında çalışmalara başlamak için acilen kamulaştırma yoluna gitti. Bölge halkı tarafından açılan davada Danıştay 6’ncı Dairesi kamulaştırma kararını durdurdu. Karara rağmen şirket, salgın sürecini fırsat bilerek yeniden HES yapımına başladı. Van milletvekillerinin TBMM’ye verdiği önergeler yanıtsız bırakılırken, Van’da birçok ilçede yapılmak istenilen HES’lere karşı direniş sürüyor. 

'DOĞAYI YOK ETMEK BU KADAR KOLAY OLMAMALI'

Muğla’nın Bodrum ilçesinden Zilan Deresine gelerek HES yapımını yerinde gözlemleyen ekolojist Zeynep Demir, “Zilan’da geçirdiğim her an kendimi cennette gibi hissediyorum. O kadar güzel bir doğaya sahip ki Zilan Van’ın incisi gibi. Doğasıyla, suyuyla bir yaşam. Orada bir gezinti yaptım. HES projesinin yapıldığına tanıklık ettim. Bu çok acı verici bir durum. Doğasının yok edilmeye çalışılması gerçekten çok acı verici. Doğayı yok etmek bu kadar kolay olmamalı” sözlerini kullandı. 

'İSTER BODRUM, İSTER VAN OLSUN HES'LERE KARŞI ORTAK TEPKİ VERİLMELİ'

HES’lerin doğaya, insan yaşamına ve tüm canlılara karşı bir tehlike olduğunu söyleyen Demir, “Bir karıncaya dahi basmaya kıyamıyoruz. Hangi vicdan ki bir yaşamı yok etmeye çalışıyor. Bodrum’da yaşıyorum orada da yapımına başlanan HES’ler var. Yapılan yerlerde artık hiçbir canlı yaşayamıyor. İster Bodrum olsun, ister Van olsun ülkenin neresi olursa olsun, kim olursak olalım HES’lere karşı ortak tepki göstermemiz gerekir. Evren varsa insan vardır” dedi. 

'KÖTÜ NİYETLİ İNSANLARA KARŞI İYİ İNSANLAR ÇOĞALMALI'

Doğa mücadelesinin birlikte başarıya ulaşacağına dikkat çeken Demir, “Tek başına maalesef bir etkisi olmuyor. Ne kadar çok insan, o kadar çok karşılık. O yüzden doğayı talan eden kötü niyetli insanlara karşı iyi insanların çoğalması gerekir diye düşünüyorum” diye ekledi.