Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilciliği, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 50’inci yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı. Ulus'ta yapılan açıklamada “Kıdem tazminatı alın terimizdir gasp ettirmeyiz” pankartı açıldı.

DİSK’e bağlı sendikaların katıldığı etkinliğe, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.

Söz alan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “DİSK’in ve Türkiye işçi sınıfının en büyük direnişlerinden 15-16 Haziran’ın 50’nci yılı tüm emekçilere kutlu olsun” dedi. 

‘KIDEM GREV SEBEBİ’

Son günlerde yeniden gündeme gelen kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin konuşan Görgün, “Kıdem tazminatında göz dikmeyin, milyonları buluşturan bu ülkenin emeğinin sesine kulak verin. Bu pandemi döneminde yoğun bir özveriyle mücadele eden bütün işçileri selamlıyoruz. Hükümet zorda kalınca kıdem tazminatını gasp etmeyi yine gündeme aldı. 80 yıllık kazanımlarımızın elimizden alınması, tartışmaya açılmasını kınıyoruz. O bizim iş güvenliğimiz. Bu haliyle bile eğer gündeme gelirse, kıdem tazminatı hayal olacak. Buna izin vermeyeceğiz. Kıdem tazminatının kırmızı çizgimiz, grev sebebimizdir. İşçilerin, işsizlerin, emeklilerin işsizlik, güvencesizlik, pahalılık, pandemi-sağlık sorunları varken kıdem tazminatına göz dikenlere; sorunları çözün, yaşamımızı kolaylaştırın, haklarımıza göz dikmekten vazgeçin çağrısı yapıyoruz. Kıdem tazminatımıza göz dikmeyi aklınızdan bile geçirmeyin diyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘BİR AN ÖNCE BU HATADAN DÖNÜN’

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Yürütmesi Sözcüsü Sultan Saygılı, işçilerin kazanılmış haklarına göz dikildiğini söyledi. Saygılı, “Eğitim Emekçileri salgın devam ederken sınav salonlarına çağrılmakta. Biz öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin sesi olarak diyoruz yeter artık. Bir an önce MEB bakanını bu hatadan dönmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Ali Karakoç da birlikte mücadeleye vurgu yaparak, “Salgında dünyanın birçok yerinde yönetme sorunu ortaya çıktı. Zorunlu olmayan üretim dışında bütün üretim durdurulsun. Virüs ilk olarak Emekçileri vuracağını söyledik. Ekonomi için bir sürü işçi yaşamını yitirdi. Pandemi sürecinde iş cinayetleri de artı. Tek başımıza hiçbirimiz kurtulamayız ya hep birlikte kazanacağız ya da barbarlık gelecek” dedi.

Açıklama, sloganlarla sona erdi. 

İSTANBUL

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP) da güne ilişkin Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda açıklama yaptı. Platform bileşeni sendika yöneticileri ve işçilerin yer aldığı kutlamaya, çevredeki yurttaşlar da alkışlarıyla destek verdi. Yapılan kutlama, iktidarın kıdem tazminatını ortadan kaldırma girişimlerine yönelik tepkilere sahne oldu.   

"Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz, kıdem tazminatımız gasp edilemez" pankartı ve “Pandemi bahane, sömürü şahane", "Birlikte güçlüyüz" dövizlerini taşıyan işçi ve emekçiler, tepkilerini "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma", "Kıdeme uzanan eller kırılsın" sloganları ile gösterdi.

HAZİRAN DİRENİŞİ GELECEKTİR

Platform adına konuşan Belediye İşçileri Sendikası (Belediye İş) 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir, 15-16 Haziran direnişinin Türkiye işçi sınıfı için geçmiş değil, gelecek olduğunu ifade etti.

İşçi sınıfının tarih boyunca ancak birlik olmayı başardığında haklarını koruduğunu söyleyen Özdemir, işçilerin birliğinin zayıfladığı dönemlerde ise kazanılmış haklarına dönük saldırılan arttığına dikkat çekti. Özdemir, bugün bu yönlü artan saldırılara karşı 15-16 Haziran direnişinin kendilerine yol gösterdiğini vurguladı.

YENİ ÇALIŞMA MODELLERİ GÜNDEMDE

Dünden bugüne sermayedarlar ve onlardan beslenen iktidarların kazanılmış haklara saldırıyı görev edindiklerini dile getiren Özdemir,  "Dünyanın ve ülkemizin yeni Koronavirüs (Kovid-19’a karşı mücadele ettiği bugünlerde, sermaye grupları salgını fırsata çevirmek isteyerek, yeni çalışma modellerini gündeme sokuyor, kıdem tazminatı gibi işçilerin en temel haklarına saldırıyorlar. Bilim insanlarının, sendikaların uyarılarını dikkate almayan işverenler, kar hırsıyla virüse karşı mücadeleyi zaafa uğratıyor. On binlerce işçi ve emekçi Koronavirüse yakalanırken, binlercesi hayatını kaybetti, kaybediyor" diye konuştu.

PATRONA TEŞVİK, İŞÇİYE AÇLIK

Patronlara teşvik paketleri açıklanırken işçilerin ya ücretsiz izne ya işsizliğe mahkum edildiğini belirten Özdemir, "Tam bunların olmazlığını, yapılmaması gerektiğini haykırdığımız bugünlerde iktidar, 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi' adı altında kıdem tazminatını yeniden gündeme getirdi. İki formül var deniyor. Birinde kıdem tazminatının 11 günlük kısmını fona aktaralım, bir diğerinde ise işçilerden yüzde 6 kesinti yapalım ve fonda tutalım deniyor. İşçi 60 yaşına kadar fondan para alamasın, o zaman gelirse de ancak bir kısmını alsın gibi akla hayale aykırı öneriler sunuluyor" dedi.

'MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

Özdemir, mevcut kıdem tazminatı uygulamasında işçiden hiçbir kesinti olmazken, yeni getirilmek istenen sistemde işverenin ödemesi gereken ücreti azaltıp, işçiden kesinti yaparak emekçinin alınterinin fona aktarılmak istendiğini söyledi. Özdemir, tepkisini şu sözlerle gösterdi: "Buna müsaade etmeyeceğiz. Pandemi ortamını fırsata çevirmeye dönük bu yaklaşım kabul edilemez. İşçilerin en temel hakkı olan kıdem hakkının gaspı kabul edilemez." 

ORTAK MÜCADELEYE ÇAĞIRDI 

Kıdem hakkını korumak, işten atmaların yasaklanmasını sağlamak ve her türlü esnek üretim modelinin ortadan kaldırılmak için işçi ve emekçileri sendikalarda birleşmeye, ortak mücadele etmeye çağıran Özdemir, "Konfederasyonlarımıza çağrımız; vakit geç olmadan ortak bir mücadele hattı oluşturmalıyız" dedi.

İZMİR 

İzmir’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı sendikalar, 15-16 Haziran İşçi Direnişi'nin 50’nci yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. Konak ilçesinde bulunan eski Sümerbank önünde yapılan açıklamaya siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri destek verdi. “Kıdem tazminatıma dokunma”,”Ampulün kıdemi bizim kıdemimizi almaya yetmez” pankartı açılan eylemde açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

'BASKILARA RAĞMEN YOLA DEVAM'

DİSK’in tarihinin aslında Türkiye işçi sınıfının da tarihi olduğunu belirten Sarı, “DİSK’i fabrikalarda engelleyemeyenler, DİSK’i baskıyla yok edemeyenler DİSK’i hileyle yok etmek için harekete geçmişti. Hükümet Sendikalar Kanunu’nda değişiklik yaparak DİSK’i fiilen ortadan kaldırmak istiyordu. Tüm baskılara rağmen DİSK yoluna devam ediyor” dedi.  

'AKP'NİN KIDEMİ YETMEZ'

DİSK olarak kıdem tazminatı konusunda bir müzakere sürecinin parçası olmadıklarını ifade eden Sarı, son derece hukuksuz ve eşitsiz bir süreç olduğunu aktardı. DİSK’in sözünü kapalı kapılar ardında söyleyenlerden olmadığını belirten Sarı şöyle devam etti;“Kıdem tazminatı üreten, üretmeyen, iş arayan hatta iş aramaktan umudunu kesmiş ve yeni doğan çocuklarımızın geleceğidir. Geleceğimizi kimsenin çalmasına izin vermeyeceğiz. Grevse grev, direnişse direniş! Bu yanlıştan dönülmezse sokaklar işçilerin olacaktır. Kıdem tazminatı sadece dünün ve bugünün değil geleceğimizin de kazanımıdır. Gençlerimizin ve çocuklarımızın emanetidir. 100 yıllık mücadelemiz olan kıdem tazminatını kaldırmaya AKP’nin kıdemi yetmez.”

MERSİN

DİSK Genel-İş Mersin Şubesi,  15-16 Haziran İşçi Direnişi'nin 50’nci yıldönümü dolayısıyla Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. İşçilerin açıklamasına kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. "50 yıldır 15-16 Haziran ışığında yürüyoruz. Kıdem tazminatı güvencemizdir,geleceğimizdir dokundurtmayız" pankartının açıldığı eylemde konuşan DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, 50'nci yılına giren direnişi işçilerin birliğiyle kazandıklarını söyledi. Hakları için mücadele edeceklerini belirten Göksoy,"Sendikal hak ve özgürlüklerimize yapılacak her saldırı karşısında örgütlü gücümüzle daha da güçlenerek mücadele etmeye devam edeceğiz " dedi.